Hinger hentest is felidézték a Tóberkóbin

Fotó: Györkös

A hagyományos magyar étkezés három tartós étele a kolbász, a sonka és a szalonna. Az utóbbi kettő szinte minden vidéken azonos módon készül, de a kolbász, már a nevét tekintve is lehet kalbász, kóbász, kolbi, kóbi. A fűszerezését nézve, pedig, ahány vidék, annyiféleképpen készül, de még egyes településeken belül is eltérőek lehetnek a családi receptek.

A Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete munka közben

A Tósokberéndért Egyesület szervezésében, a negyedik Kalbásztöltő Fesztiválon, a „Tóberkóbin”sem akadt két azonos ízesítésű kolbász. A tizenhárom fajta kóbi mind más fűszerezésű, színű, állagú volt. A Geri családot képviselő Töltögető brigád a harminc éves bevált családi recept szerint készítette ízletes finomságát. A Kóstoló öregfiúk, a mezőny tiszteletet érdemlő tagjai az egykori ajkai Hinger hentes receptjét használták fel a töltéshez. A hentes fia Hinger Károly, valamint Vadászlaki László és Antal Károly végezték a férfimunkát, a feleségeknek, Edit asszonyoknak a segítségével. A Sextrainerek népes csapata pikáns hosszú kolbászt készített, ahogy ők mondták „népi” recept szerint fűszerezve.

Készülnek a zsűrizéshez a megterített asztaloknál

A Belesek társaságának már a névválasztása is elárulta, hogy szeretik a belüket, ők egy rendkívül ízletes tipikus finomságot töltöttek. Budapesti székhelyű cég Lokomotív nevet viselő környékbeli töltői egy hagyományos nemesládonyi majoránnás és egy Bajor citromos – amelyben a gyulai ízek fellelhetőek voltak – kolbásszal nyerték el a zsűri tetszését. A Somló Hús Kft. Devecseri Húsüzem dolgozóinak a Csülök csapata egy tradicionális, minden kívánalomnak megfelelő és egy sörös ízesítésű kalbászt mutatott be krumplis lángossal körítve. A BringAjka Kerékpáros Sportegyesület régi bodorfai recept alapján gyúrta az egyik finomságot, a másikat, pedig hús nélkül töltötte. Meglepően finom ízesítése volt a vegetáriánusok számára készült húst nem látott kalbásznak, amelyben főként a lestyán dominált. A Kalló Support Team egy históriával érkezett a zsűri asztalához. Pannon-tenger vulkánjai közül kiemelkedő kolbászt töltötték meg, amelyet a Grönlandi bálna gasztro tapasztalataival spékeltek és a Nemzet Kenyerével, a toronyi csupa serclis kerek kenyérrel kínáltak. Idén először érkezett a versenyre a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete két csapatot alkotva.

A Kolbász bohócoknak a kicsik is besegítettek

A Retró család most töltött először kolbászt, de alaposan összeszedték az információkat, mert remekre sikerült a kóbijuk, sőt a viaduktot is megformázták sok kis aprósággal. A Kolbász bohócok, a hidegkúti dédi szegfűborsos receptjével arattak elismerést. Dicséret illeti a csapatokat, mivel többségében a hagyományokat, őseik receptjeit élesztették fel ezen a napon.

A jó hangulatú kavalkádban az előző évek tapasztalatait felhasználva rendkívül ízléses munkaterületeket alakítottak ki a csoportok és a tálalások kreatívak, gusztusosak voltak. Néhányan jelmezekbe bújva töltöttek. Mindent figyelembe véve nehéz dolga volt a három tagú zsűrinek.

A tíz órától délig tartó töltés helyszíneit, tisztaságát, az egységes megjelenést, a tradicionális eszközök felvonultatását, majd a kisült kolbász állagát, ízvilágát, tálalását Szalai József, a Devecseri Húsüzem vezetője, Papp Jenőné egyesületi tag és Csendes Róbert, az elnökség részéről bírálta el. Arany minősítést érdemelt a Belesek, a Lokomotív, a Töltögető brigád, a Kalló Support Team, a Csülök csapat. Ezüst minősítést a Kóstoló öregfiúk, a Sextranerek, a Retró család, Kolbász bohócok és a BringAjka csapata kapott. Külön díjat is osztottak a fesztiválon, amelyet a BringAjka, a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete és a devecseri Csülök csapata vihetett haza.

A kolbászok kisütése közben alkalom nyílt a csavart sült krumpli elkészítését tanulmányozni a Németh Ferenc által gyártott spirálozó szerkezet a segítségével.

Idén sem maradt el a harmonikaszó a töltések idején

A nap folyamán Angermayer Tibor többször harmonikaszóval kísérte a nótázni vágyókat. Dj. Antony Stiff retró muzsikával és a húsz éves Extázis zenekar fergeteges élő zenével gondoskodott a jó hangulatról. Fizetségük stílszerűen füstölt kolbász volt, amelyet már napokkal a rendezvény előtt Palotai Ferenc, az egyesület böllérje pirosra füstölt.

                                                                                                                                                                       Cs.Bosits Évi

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás