Ismét új tagokkal bővült a “Mendelssohn család”

Éveit tekintve nagykorúvá vált a karácsony előtt immár hagyományosan megrendezett gyertyafényes koncert a Kováts Péter hegedűművész által vezetett Mendelssohn Kamarazenekar jóvoltából, akik hangverseny sorozatuk részeként ismét ellátogattak az Ajkai Szakképző Iskola Bánki Intézményegységének aulájába, hogy széppé tegyék az adventi készülődés időszakát. A Bartók-Pásztory és Prima díjas zenekar a német barokk korától az erdélyi népzenéig juttatta el képzeletben a „Mendelssohn család” régi és új tagjait.

Kodály Zoltán születésnapján szervezték meg a város kiemelt rendezvényét, amelynek lebonyolításában a művelődési központ nyújtott segítséget, a Verga Zrt. pedig a karácsonyt jelképező fenyőfákat. A programon elhangzott Zsigmond László és Tornavölgyi István neve is, akiknek fontos szerepük volt a hangversenysorozat indulásakor.

A műsorvezetői feladatokat ezúttal is Üveges Sándor látta el, aki az érdekes információk mellett olykor humoros történetekkel is szolgált a hallgatóságnak a szerzőkről és műveikről, így a darabok is könnyebben érthetőbbé váltak számukra.

A zenekedvelők megtudhatták, hogy a Bach korában élő Telemann, a Népek-nemzetek szvit szerzője minden műfajban „slágereket gyártott”. Különlegesnek tekinthető, hogy az olasz és francia stílusú műveit a kelet- és közép-európai népzenék teljesen ismeretlen és egzotikusnak tűnő elemeivel gazdagította. Majd a zenekar névadójától következett a d-moll hegedűverseny, amit Mendelssohn mindössze 13 évesen komponált. Az értékes darab mégis elfelejtődött egy évszázadon át, mígnem Yehudi Menuhin szerencsére rátalált.

A műsor második felében adták elő Grieg: Holberg-szvit című művét, ami eredetileg zongorára íródott és egy Holberg nevű humanista születésének 200. évfordulójára készült. A közönség ezután északra utazott a vad hegyek közé, Grúziába, hogy a népművészet mestere, Tsintsadze, grúz népi miniatűrjeit meghallgassa. Végül Weiner jó hangulatú népzenéivel is megismerkedhettek, akinek a Csárdás, a Marosszéki kerengős és a Rókatánc szerzeményeit játszotta a zenekar.

Az est ünnepélyes hangulatához illően pezsgővel kínálták a vendégeket, amit kellemes beszélgetés közben a szünet ideje alatt fogyaszthattak el.

Az egyre közeledő karácsonyra érzelmileg és szellemileg is feltöltődött közönség elégedetten távozhatott a gyertyafényes koncertről.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás