Katonákat avattak be az ég rejtelmeibe

Fotó: a klubtól

Pápára, a katonai bázisrepülőtérre kapott meghívást az Úrkúti Csillagászati Klub, hogy tartsanak interaktív programot a komplexumban dolgozók családjainak. Eleget téve a felkérésnek, a lelkes csillagászok a vízrakéta kilövéstől a napkályháig minden érdekességgel megismertették közönségüket.

A családi napon Veisz András útmutatásait követve próbálhatták ki az érdeklődők a fejlesztéseken átesett vízrakéta kilövést. Az új típusú rakétákat ugyanis már ejtőernyővel látták el a csillagászok, hogy visszaérkezésük zökkenőmentesebb legyen, mint a kezdetekben. A játéknak tűnő, de a tudományt sem mellőző eszköz nagy sikert aratott a gyerekek körében csakúgy, mint a reptethető űrsiklók készítése, amit Csánitzné Szentesi Mónika, Gócza Jázmin és Molnár Melinda segítségével állíthattak össze.

A klub távcsöveivel Kocor Róbert és Csánitz László hozta közelebb a Napot az érdeklődőknek, egy másik műszer segítségével pedig a Bakony vonulatait pásztázhatták a családok.

– Napkályhánkon ismét főztünk Békési Zoltán felügyeletével. Fiatal látogatóink nagy örömmel fogyasztották a napenergiával főzött virslit, de természetesen csillagászati szemléltetőeszközeink sem maradtak otthon. Különösen közkedvelt volt az új Napgömbünk, a Naprendszer-modellünk és a méretarányos bolygórendszer-modellünk is. Mindnél sorban álltak a családok, hogy úgymond gyakorlatban tapasztalhassák meg az ég működését – tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc, a klub elnöke.

Felesége, Ivanics-Rieger Klaudia pedig a krátermodellnél várta a kérdéseket és megismertette az érdeklődőkkel a meteoritokat, valamint a digitális és sztereomikroszkóp működését. Ám a jó hangulatú összejövetelen nem csak a csillagászok mutattak újat a családoknak, a klubtagok is izgalmas élményekkel gazdagodtak.

Láttak ejtőernyős ugrást és a két Gripen vadászgépet is megcsodálhatták közelről. A nap zárásaként pedig a hét emelet magas irányítótorony kilátóteraszáról vizsgálhatták meg a környék panorámáját.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás