Kenguru kíván boldog karácsonyt Ausztráliából

Rácz György a gyűjteményével (Fotó: Tisler)

Havas fák között, az erdő mélyén álló házikó, betlehem, Jézus. Mindegyik egy-egy képeslapon látható. Rácz György csaknem húsz éve gyűjti a karácsonyi képeslapokat. Már majdnem 1500 darabos gyűjteménye két nagy dobozt tölt meg.

A lapok között igazi érdekességek is vannak. Néhányat a távoli Ausztráliában adtak postára évekkel ezelőtt. Az egyiken egy kenguru látható Mikulás sapkában. A gyűjtő ajkai ismerőseitől kapta azt. A lapokon megfigyelhető, hogyan változtak a karácsonyi szokások. Voltak évek, amikor a fényre szintváltós lapok voltak a sláger. A fénynél forgatva csillant fel az ezüst szín, vagy váltott egyre sötétebbre a kék. Majd jött a csillogó. Egyik darab elejének elforgatásakor Mikulást látunk, amint síléccel a lábán éppen szaltózik. Máskor a zenélő képeslap volt a divat.

Lapokat a cégek is küldtek egymásnak, üzlettársaiknak.  Rácz György olyan bankok, mobilszolgáltatók, vállalkozások lapjait is őrzi, amelyek már megszűntek vagy átalakultak. A lapok belsejében a munkatársak kézzel írták be a nevüket. Azt nézegetve előjönnek az együtt töltött évek örömei, vidám történetek.

A gyűjtőtől megtudtuk, az ünnepek után minden évben gyarapszik az állomány. Ismerősei, akik tudják a szenvedélyét, az újév első napjaiban összecsomagolják a lapokat és odaajándékozzák. Így másoknak is örömet okoznak azzal, ami pár hete nekik szerzett boldogságot.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás