Készen állnak a télre

Fotó: Györkös

Az Avar Ajka Nonprofit Kft. munkatársai felkészültek a havazásra és a csúszós utak síkosság-mentesítésére – tájékoztatta lapunkat Vági Károly, a cég közterület fenntartási üzemvezetője, aki egy terepbejárás során mutatta meg a feltöltött sótárolókat és a téliesített gépparkot kollégáinknak.

– A hatályos jogszabály értelmében az önkormányzatok közfeladatai közé tartozik a síkosságmentesítés biztosítása a településeken, így Ajkán is, amit az Avar Ajka Nonprofit Kft. lát el az önkormányzattal való szerződés értelmében. A feladat ellátását minden év november 1-jétől a következő év március 31-ig kell biztosítani időjárástól függően egy készenléti, ügyeleti beosztás segítségével, amelyben folyamatosan kijelölésre kerül a műszaki irányító és a munkagépek kezelőszemélyzete, akiket akár azonnal riasztani lehet, ha az időjárás úgy kívánja – fogalmazott Vági Károly kérdésünkre.

Megtudtuk azt is, hogy naponta többször tesznek őrjáratot, ami alapján mérlegelik a munkavégzés szükségességét, illetve folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzéseket is.

A cég telephelyén található sótárolók fel vannak töltve (sóval, fűrészporral és a két sikosságmentesítő anyag keverékével), biztonságos mennyiség áll rendelkezésre belőlük, így szükség esetén egyből el tudják kezdeni a város közútjainak, közterületeinek síkosságmentesítését.

Az önkormányzattal kötött szerződés szerint az út és járdafelületeket szolgáltatói osztályokba sorolják. Ennek a prioritásnak megfelelően kezdődik meg a síkosságmentesítési tevékenység. Elsődlegesek a helyi járati buszútvonalak a városban, ezt követik az egészségügyi, oktatási és a városi ellátás intézményeinek megközelítési útvonalai, mint amilyen a posta, a hivatalok, vagy a szolgáltatóhelyek. Ha ezekkel készen vannak, utána indulhatnak el járműveik a kisebb utcákba, lakóépületekhez, végül a parkolókba.

Vági Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a családi házas övezetekben az ingatlanok előtti járdafelületek takarítása, síkosságmentesítése az ingatlantulajdonosok feladata. A városon átvezető állami közutak síkosságmentesítéséről az Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondoskodik.

Rámutatott, hogy a takarítás ellenére lehetnek lefagyások az úton, ezért a sikosságmentesítés nem helyettesíti a téligumik használatát és az odafigyelést. Kérést fogalmazott meg a tekintetben, hogy a meredekebb utcákban lakók, körültekintő parkolással segítsék a célgépek munkavégzését. Zárásként hangsúlyozta, hogy az emberek figyeljenek oda egymásra, a szomszédokra, hiszen így megakadályozhatók a téli balesetek, vagy rosszabb esetben halálesetek.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás