Lehullott a maszk a varázslók titkáról

Fotó: Györkös

Megkezdődtek a bérletes gyermekszínházi előadások, az első darabot október 24-25-én mutatták be óvodás és kisiskolás csemetéknek a vmk színháztermében, amire 1015 bérlet kelt el. Ezúttal „A várkastély titka” című mesejátékot vitte színpadra a fővárosból érkező Maszk Bábszínház társulata. Az egy órás műsor alatt a kicsik tapsoltak és sikongattak – nyilvánvaló volt, hogy nagyon élvezték az izgalmas és kifejezetten látványos játékot.

„Boszorkányok pedig nincsenek” – hangzik a közismert mondat, amit Könyves Kálmánnak tulajdonítanak. A felvilágosult gondolkodású uralkodó nem hitt a túlvilági csodatévő lényekben, sem az értelmetlen, nyakatekert babonákban. A műveltségéről híres királyt nem véletlenül ábrázolják könyvvel a kezében. A középkorban járunk, a boszorkány- és a keresztényüldözés időszakában. Az emberek ekkor még tudatlanok voltak és rettegtek az ismeretlentől. Számos, most már ismert törvényszerűséget nem értettek a világból, ami érthető módon félelmet keltett bennük, hiszen nem találtak rá ésszerű magyarázatot. Ezért kitalálták, hogy miben higgyenek.

A mese szerint Gáncs várának urát a környékbeliek gonosz varázslónak tartották, akinek ármánykodásait szemtelen lidércek hancúrozása kísérte. A gyerekek izgulhattak a kedves kis Süni, a pásztorfiú és a szegény lány kalandjain. Vajon sikerül-e a legénynek megmenteni a kedvesét, akit fogságban tartott és kővé változtatott a vár ura, hogy fiatal feleséget szerezzen magának? És végül léteznek-e boszorkák és boszorkányok? Amire befejeződött a történet, a gyerekek már tudták a választ.

A Maszk Bábszínház 15 éve résztvevője a hazai gyermekkultúrának. Várak regéit alkalmazzák bábszínpadra, művészeti értékeket, tudást igyekeznek átadni a közönségnek. Az a céljuk, hogy témaválasztásaikkal minél többet megmutassanak a magyar hagyományokból, történelemből. Előadásaikban többféle bábtechnikát használnak, a marionett, az árnyjáték, a jelmezes élőszereplős játék jól kiegészítik egymást. Az alkotógárda tagjai: Havas Edina, Havas Zsolt, Havas Nelli, Lellei Pál, Pivarnyik László és Szűts István.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás