Letették a tornaterem alapkövét a katolikus iskolában

Nagyon régóta várták a tósokberéndi diákok és szüleik azt a napot, amikor végre a településen is egy modern, minden igényt kielégítő tornateremben mozoghatnak a gyerekek. December hetedikén elérkezett az a nap, amikor az alapkőletételi ünnepséggel elérhetővé vált az álom a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola udvarán.

Temérdek munka és egyeztetés történt az utóbbi években, hogy teljesüljön a tósokberéndiek vágya. Épületet és telkeket kellett vásárolni a falu közepén, hogy helyet tudjanak adni a tornateremnek, amelyhez a 15 millió forintos vételárat elő kellett teremteni. Az összeg egy részét az iskola gazdálkodta ki saját költségvetéséből. Így kezdődhetett el a közel 1000 négyzetméteres alapterületű épület tervezése, amely többek között 600 négyzetméter játékteret, öltözőket, tanári és orvosi szobát és egyoldali karzatot foglal magában, a kor igényei szerint akadálymentesített formában. A beruházáshoz a magyar állam 250 millió forint célzott állami támogatással, az érsekség 100 millió forinttal járul hozzá. A csarnokot Hornyák Attila Ajka város főépítésze tervezte, amit 2018 őszén vehetnek birtokukba a gyerekek.

Dr. Mail József, a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke megáldja az alapkövet

Tósokberénd életében a nagyszabású eseményt Rieder András, az iskola igazgatója a múlt, a jelen és a jövő találkozásának a jegyében nyitotta meg a jubileumi programsorozat részeként. Ennél tökéletesebb alkalmat nem is lehetett volna találni a tornaterem ünnepélyes alapkőletételére.

Az áldás után megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel

Dr. Mail József, a Veszprémi Főegyházmegye gazdasági helynöke, a fenntartó képviseletében méltatta az egyházmegye egyik legfiatalabb intézményének rendkívül dinamikus fejlődését, ahol gyakorlatilag minden megváltozott az alapítás óta eltelt öt évben. Látva az iskola gyarapodást, ez az egyházmegyét arra sarkallja, hogy a továbbiakban is segítse a tanintézetet a felújításokban, építkezésekben.

Majd a tornaterem funkciójára utalva a helynök a sport tízparancsolatát idézte, amelynek utolsó pontját kiegészítette: Maradj tiszta értelmedben, szellemedben és gondolkodásodban; szerezz megbecsülést, becsületet magadnak, egyesületednek, országodnak és iskoládnak.

Ajánlásai után az atya megáldotta az alapkövet, majd elhelyezték. A kő felett a tornaterem impozáns épülete fog emelkedni, amely a településnek éppoly büszkesége lesz, mint a felújított iskola épülete.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás