Meddig kell még az ajkaiaknak szenvedniük a környezetszennyezéstől?

Koromügyben nincs változás, máig kapja minden ajkai a fekete “átkot” a nyakába, hiába volt eddig bármiféle egyeztetési kísérlet. Tegnap foglalkozott a témával az RTL Klub is a híradóban. A lakosság türelme már nagyon a végét járja mégsem lehet tudni, hogy meddig kell még elviselni a környezetszennyezés két formáját is a városban. A korom mellett ugyanis a bűz is időről időre, szinte mindennaposan jelen van. A helyzet nem maradhat megoldatlan, ezért Rig Lajos országgyűlési képviselő is folyamatosan napirenden tartja a problémákat a parlamentben. Alább írásbeli kérdését közöljük:

 

  Rig Lajos

     országgyűlési képviselő

 

Írásbeli kérdés

Kövér László úrnak,

az Országgyűlés elnökének

 

Helyben

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, valamint az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján írásbeli kérdést kívánok benyújtani a Földművelésügyi Minisztériumot vezető miniszterhez, mint a tárgyban illetékes minisztérium vezetőjéhez

 

Meddig kell még az ajkaiaknak szenvedniük a környezetszennyezéstől?”

 

címmel.

 

A benyújtott kérdésemre a választ írásban várom.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

Komoly probléma áll fenn már évek óta Ajkán, mivel a településen működő Bakony Erőmű Zrt. tevékenysége súlyosan szennyezi a város levegőjét. 2016. október 13-án már nyújtottam be Önhöz „Meddig tűri még a környezetvédelmi hatóság, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. súlyosan szennyezze Ajka város levegőjét?” címmel írásbeli kérdést az ügy kapcsán, azonban azóta sem javult a helyzet, sőt, Ajka lakossága egyre nehezebben tűri az életminőségüket nagyban rontó szennyezést.

Ajka önkormányzata többször próbált egyeztetést kezdeményezni a probléma elhárítása érdekében az erőművel, az azonban nem volt hajlandó az együttműködésre. Számos lakos és városvezetés is több alkalommal fordult az illetékes környezetvédelmi hatóságokhoz, de érdemi intézkedés egyik esetben sem követte a megkereséseket.

A Bakony Erőmű Zrt. folyamatosan jogaira hivatkozik, kihasználva a jogi szabályozás hiányosságait, határértékekkel, engedélyekkel hárítja el magáról a felelősséget. Eközben pedig a helyi lakosok szenvednek! A kéményből szálló pernye ellepi az egész várost, napi bosszúságot okozva a környékbelieknek. A korom, pernye beszáll a házak ablakain, ellepi az erkélyeket, szabadban parkoló autókat, a köztereket, bekoszolja a kint száradó ruhákat, és emellé gyakran elviselhetetlen bűz is társul. Mindemellett egyre gyakrabban panaszkodnak egészségügyi problémákra is a helyiek, hiszen a belélegzett kétes égéstermék bejut az emberek szervezetébe, tüdejébe, ezzel pedig sok esetben légzőszervi megbetegedéseket okoz. Az Alaptörvényben meghatározott egészséghez való joga sérül az összes ott élő embernek, felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt!

Kérem most ne a papírformára figyeljenek, ne a határértékekkel és az engedélyekkel söpörjék le a problémát az asztalról, hanem azt nézzék meg, hogy egy több mint 30.000 fős városnak mi az érdeke. Az ott élőknek nem az a fontos, hogy milyen számok vannak a jogszabályban, hanem az, hogy élhető legyen a városuk.

Az elkeseredett és joggal felháborodott lakosok létrehoztak egy Facebook csoportot is „Elegünk van a koromból Ajkán” elnevezéssel, ahol megosztják egymással tapasztalataikat. Itt olvasható többek között:

„Mi ma 9 után sétálni voltunk babakocsival és a gyerkőcön jó pár darab hamu volt. Az erőmű vezetőjét biztos nem zavarná, ha gyermekét hamu borítaná, mivel az értékek rendben vannak. DE MI KÖSZÖNJÜK, NEM KÉRÜNK BELŐLE!”

„Sziasztok! Nekem egy hónapja fáj a torkom. Ha futni, vagy bringázni megyek a szabadba, akkor ez erősödik. A feltűnő az volt, hogy Ausztriában 3 nap alatt rendbe jött, és hazatérve visszatért a torokfájás is. Más is jár hasonló cipőben?”

„Kicsi babám van, tegnapelőtt a tónál voltunk egy barátnőmmel, és a kicsikkel. Leterítettünk egy plédet a fa alatt árnyékban, gondoltuk jó lesz a gyerkőcöknek kicsit a szabadban mászni. Jó is lett volna, de sokáig nem tudtunk a szabadban, “tiszta” levegőn maradni a gyerekekkel, mert mindkettőjük fejbőre csupa korom volt. Ma délelőtt a nagyszülőknél voltunk, Mama felmosta az erkélyt, hogy a babám tudjon játszani, szeret kint lenni. Sajnos ma sem jött össze, hogy kint játsszon, mert mászott pár percet, és szó szerint koromfekete lett a kicsi keze, lába. Azt gondolom ez nagyon nem normális.”

„Tele volt korommal minden. Amin látszott: ablakpárkány, autó, terasz járólap, kertibútor. Amin nem látszott: fák, bokrok, fű, föld, növények, járda, levegő. Nekem ugyan senki se magyarázza be hogy ez természetes!”

 

Mellékletben elküldök Önnek pár képet, amelyet ajkai lakosok készítettek a szennyezésről.

Kérdezem tehát Tisztelt Miniszter Úr:

Korábbi írásbeli kérdésem óta milyen intézkedéseket tettek a szennyezés megszűnésének érdekében? Miért nem értek el eredményt az ügyben?

Milyen lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy Ajkán mihamarabb megszűnjön a levegőszennyezés?

 

 

Budapest, 2017. augusztus 07.

 

Tisztelettel:

 

  Rig Lajos

Jobbik


 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás