Megvan az arany minősítés! (videóval)

Ismét telt ház előtt zajlott az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar télbúcsúztató – és ezúttal egyben minősítő – koncertje a művelődési központ színháztermében február 27-én.

Jó néhányan az előző napi főpróbát is megnézték, de élesben másfajta élményben volt része a nézőnek, ami nem csak ünnepélyességében, összhatásában mutatkozott meg. Az est tétje észrevehetően emelte az adrenalinszintet a zenészekben és a nézőkben egyaránt.

gyj_fuvosok telbucsuztatoja 4771A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség öt évente lehetőséget ad, hogy minősítse magát a zenekar. Ez egy szakmai szintet, egy magas színvonalat jelez, így az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar is minősítteti magát. Az ajkaiak a „C” kategóriában kérték a megmérettetést, amely az amatőrök között a legfelső. A múlt évben a „Show” kategóriában indultak, akkor kiemelt aranyat kaptak, az idén koncertfúvós kategóriában minősülnek – tájékoztatott Szücs Krisztián karnagy.

Utassy István önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket a városvezetés nevében. Visszatekintett a zenekar 92 éves történetének néhány momentumára. Megemlékezett Elek Mihályról, Bugár Nándorról, Horváth Zoltánról és Vörös Jánosról, a hosszú ideig tevékenykedő egykori karnagyokról. Külön kiemelte Vörös Jánost és családját, akiknek nagyon sokat köszönhet a város, hogy ilyen magas szintre emelték a zenei kultúrát Ajkán. Háláját fejezte ki Szücs Krisztiánnak, a jelenlegi karnagynak is.

A zsúfolt nézőtéren minden ajkaiban mély érzelmeket kiváltó Jó szerencsét indulóval lopták be magukat a szívekbe a zenészek. Majd James Barnes amerikai zenész Alvamar Overture műve hatotta meg a hallgatóságot. A következő versenymű Puccini Turandot című operájának a népszerű áriája – amelyet Simándy Józseftől lehetett hallani néhány évtizede – Szücs Krisztián karnagy hangszerelésében volt hallható. Ezt követte Hidas Frigyes rendkívül összetett, bonyolult, több tételes műve, a Szvit. A minősítés befejező száma Kurt Gable Tuba Concerto Espanol című műve volt, amelyben Hekele Fanni emlékezetes játékát élmény volt hallani, amikor megszólaltatta a rézfúvós hangszerek közül a legmélyebbet.

gyj_fuvosok telbucsuztatoja 4882Az est második, szórakoztató részében a zenekar tagjai és a karmester jelmezekbe bújtak. Hallható volt Erdélyi induló, Abba-összeállítás és a Grease című filmből egyveleg, valamint a Queen We are the Champions című népszerű slágere. Két filmzene sem volt ismeretlen a hallgatóság körében, az Indiana Jones Selection-ja és a Rocky betétdala. Ringbe lépett Hekele Dániel, mint otthonkás nagyi és Szücs Krisztián, mint néger raszta frizurás karmester, nagy derültséget kiváltva és tetszést aratva.

gyj_fuvosok telbucsuztatoja 4716A szórakoztató program idején azért mindenkiben ott volt az izgalom. Vajon hogyan értékelik a koncertfúvós produkciót? A zsűrit Szabó Ferenc Hidas Frigyes díjas karmester, a szövetség elnöke, valamint Horváth Adrián és Szélesi Attila, a szövetség elnökségi tagjai alkották. Szabó Ferenc bírálta el a produkciókat. Az elején Jó szerencsét köszönéssel üdvözölte a hallgatóságot, emlékezve tatabányai gyermekkorára. Majd örömét fejezte ki, hogy milyen színes a zenekar tagjainak az életkori palettája. Ezt azért tartja fontosnak, mert a fiatal emberek viszik tovább a tradíciókat, maguk mellé állítják a többi fiatalt is, ami csodálatos dolog, ugyanakkor ebben nagy szerepe van a még aktív idősebb tagoknak. Elmondta, hogy a produkcióban rendkívül színes műsort hallhatott a közönség. Ezeket a zsűri különféle kritériumok szerint értékelte. Intonáció, együttes játék, karmester és zenekar kapcsolata, és olyan műhelytitkok alapján próbálták összevetni a hallottakat, amiből kialakult egy összkép. Befejezésül a továbbiakban is ilyen lelkes közönséget kívánt a zenekarnak és a karnagynak, majd tovább nem csigázva a kedélyeket, felolvasta a diploma tartalmát: „A Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség 13-ik országos minősítése 2016. február 1-től 2021 január 31-ig Ajka Városi Bányász Fúvószenekar részére, Szücs Krisztián vezetésével a mai napon Koncertfúvós „C” felső kategóriában 81 pontszámmal arany minősítést kapott.”

gyj_fuvosok telbucsuztatoja 4813

Az eredmény kihirdetést követően hosszú vastapssal üdvözölte a közönség a zenekart, majd folytatódott az elkezdett show a We are the Champions slágerrel. Befejezésül Máté Péter örökzöld dalával, a Zene nélkül mit érek én című produkcióval emlékezetessé tette a zenekar az estet. Ismét maradandó élményben volt része minden jelenlévőnek, a hallgatóságnak és az örömzenét játszó fúvósoknak egyaránt.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás