“Minden kétgyermekes családtól elloptak mintegy 5 millió forintot…”

Az Együtt július 5-én indította útjára az Ellopott ország elnevezésű vándorkiállítást. A párt látványos installáción tárja fel, hogy 2010-es kormányra kerülésük óta legkevesebb 12 ezer milliárd forint közpénzt, közvagyont loptak el Orbán Viktorék, vagyis egy kétgyermekes, négytagú családtól mintegy 5 millió forintot. Július 20-án Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke és Molnár Tibor, az Együtt helyi országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztató keretében mutatták be Ajkán az Ellopott ország elnevezésű vándor kiállítást. Itt kértünk interjút a választmány elnökétől.

– Tájékoztatóján óriási számok hangzottak el, ép ésszel alig felfoghatóak. Ezt összevetve a miniszterelnök vagyonnyilatkozataival, hatalmas különbségek mutatkoznak. Hogyan lehet ezt a két számot összehozni, kibékíteni?

– Szigetvári Viktor: A vagyonbevallások rendszere Magyarországon teljesen elfogadhatatlan, hiszen ha egy
átlagpolgár tagadna le annyit, amennyit most sok fideszes politikus tesz, akkor egy átlag adófizetőt már rég láncon vezetne el a NAV. A magyar miniszterelnök 2016. december 31-i fordulónappal hétszázezer forint számlapénzt vallott be személyes vagyonként, és egy-két ingatlant, a felcsúti házát és némi földterületet. Márpedig én nem vagyok egy vagyonos ember, de nekem biztosan több pénzem volt, már csak a nyugdíj megtakarításomból fakadóan is. Nem megbántva az ajkai polgárokat, itt is van szerintem sok ember, akinek ennél több pénz volt a magánszámláján. Ez nyilvánvalóan egy putyini rendszer. Vlagyimir Putyin is azzal kérkedik már több mint egy évtizede Oroszországban, hogy ő majdnem, hogy egy szegény ember, aki az elnöki fizetéséből “tengődik”; és valójában csak pár tízezer dollárnyi
vagyona van, miközben mindenki tudja, hogy Putyin Európa egyik leggazdagabb embere. Orbán Viktor egy olyan struktúrát alakított ki, amellyel törvényesnek látszó, legalizáló eszközökkel, strómanokon keresztül vagyonokat szerez, s a végén hol a lánya, hol a lányának a férje, vagy Mészáros Lőrinc, szülőfalujának a polgármestere gazdagszik, de a magyar emberek nagyon jól tudják, hogy ez személyesen Orbán Viktor vagyona, hiszen nyilvánvaló,
hogy ezekkel a pénzekkel Orbán Viktor és családja rendelkezik, mint ahogyan a földekkel is Felcsút körül, illetve az egész Váli-völgyben. Az Együtt erre egyet tud mondani: a miniszterelnök ezért a pénzért nem dolgozott meg, ezért a kormányváltás után – ami 2018-ban reméljük bekövetkezik – az új kormány nem tekinthet úgy ezekre az ellopott pénzekre, mint ami a rendszerváltás előtt vándorolt magánzsebekbe. Azért nincs ma Magyarországon becsülete a polgárosodásnak, a piacgazdaságnak és a versenynek, ami előfeltétele a fejlődő Magyarországnak, mert mindig engedtük elmenni a tolvajokat valamilyen módon. Arra, hogy Orbán Viktortól, a szűk orbáni körtől és családjától államosítással, vagy más módon visszaszerezzük az ellopott földeket és az elvitt vagyonokat, nem azért van szükség, hogy bosszút álljunk és bűnhődjenek a tolvajok, hanem azért, hogy Magyarországon legyen újra becsülete a teljesítménynek és részben kárpótolni tudjuk a megalázott trafikosokat, a nyugdíjba zavart pedagógusokat és bírókat, illetve valamennyire a magán nyugdíjpénztári pénzekbe is vissza lehet forgatni belőle járadék formájában. Ez nem arról szól, hogy valaki melyik oldalhoz, vagy párthoz húz, hanem arról, hogy a politikus nem azért van, hogy lopjon.
Az Együtt Juhász Péterrel és itt Ajka, Tapolca környékén Molnár Tiborral azért küzd, hogy visszaadjuk a politika becsületét.

– Az az érzésem, hogy ha az ön által felsorolt súlyos vádak megjelennek az ajkai médiában, senki nem fog helyreigazítást kérni tőlünk és a köztudatban is benne van, hogy a “politikusok lopnak és akkor mi van?”

– Szigetvári Viktor: Sajnos önnek igaza van ebben a kérdésben. Szerintem Juhász Péterrel együtt a legtöbbet pereskedő politikusok közé tartozom, de eléggé nyugodt ember vagyok. Az a helyzet, hogy nyertem már pert a legfőbb ügyész ellen is a Kúrián. Ezekben az ügyekben a legritkább esetben állnak le velünk pereskedni a fideszes politikusok. Én merem kimondani, hogy Orbán Viktor strómanja Mészáros Lőrinc – minden pert megnyertem ebben az ügyben -, merem kimondani, hogy az új fideszes, az önkormányzati sajtót is korlátozó médiabirodalom az lopott pénzből van megvásárolva – ezért is bepereltek, ezt a pert is megnyertem. Az a helyzet, hogy Magyarország ezekben az ügyekben romló szabadsági viszonyok között van, de lehet szabadon beszélni egy politikusnak és én ezekért a szavaimért kiállok. Olyan mondatot én még nem mondtam, amiért nem tudtam volna tisztességgel helytállni, akár egy párbeszédben egy polgárnak szórólapot adva, vagy bíróságon bizonyítani. Nem azért vagyok politikus ilyen
értelemben sem, hogy hazudjak.

– Az Együtt azonosulni tud-e azzal a felvetéssel, hogy a legközelebbi országgyűlési választásokon egy-egy választókerületben az ellenzék csak egy jelöltet indítson?

– Szigetvári Viktor: Szerintem az Együtt volt az első a baloldali, liberális, vagy centrista ellenzéki pártok közül, ami erről először döntött. A 2016 szeptemberében megtartott küldöttgyűlésünkön elfogadtuk, hogy úgy érdemes a demokratikus ellenzéknek a 2018-as választásokon a FIDESZ-szel szemben indulnia, ha az egyes választókerületekben csak egy-egy jelöltet állít. Merem kimondani, hogy ez lehet egyes kerületekben LMP-s, másutt lehet szocialista párti, harmadik helyen DK-s, de elvárjuk, hogy ha az Együttnek van helyben ismert, elismert, helyben dolgozó politikusa, akkor az legyen az Együtté. Sok helyen le lehet győzni a FIDESZ-t. Nem osztom azoknak a pesszimizmusát, aki erre nem látnak esélyt. Emanuelle Macron Franciaországban egy év alatt a semmiből csinált pártot. A FIDESZ népszerűsége megingatható. Ebben a megyében pedig bolond lennék, ha nem hivatkoznék arra, hogy mind a négy országgyűlési választókerületben fideszes országgyűlési képviselő volt. Az egyik sajnálatos haláleset miatt ürült meg, de most két helyen van ellenzéki képviselő és lehet 2018-ban ebben a két választó kerületben baloldali, liberális, vagy akár jobbikos képviselő is. Kulcskérdés, hogy mindenhol egy-egy ellenzéki jelölt induljon, de elismerem, hogy itt Ajkán, vagy a Káli-medencében sokan vannak, akik nem akarnak a Magyar Szocialista Pártra, vagy a DK-ra szavazni. Nekik – ahogyan régen -, a Kisgazdapárt és a FIDESZ, vagy az MSZP és az
SZDSZ között kellett választani, meg lehetett adni, hogy külön listára szavazzanak, most is meg kell adni a listaválasztás lehetőségét, de a FIDESZ csak akkor van megszorítva, akkor törhető meg az abszolút többsége, hogy ha minden egyéni választókerületben egy-egy jelölt van. Mert akkor nagyon messzire lehet eljutni.

Lékó Sándor

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás