Misi és a rakoncátlan zöldségek – könyvbemutató

Fotó: Györkös

Kostyák Borbála (Bori) újságíró három kisgyermek édesanyja, így hát mi is állna hozzá legközelebb, ha nem a mesék. Szerinte minden írónak van egy titkos kis világa – amibe a kíváncsi ovisok be is tekinthettek, a Bogáncs Gyermekkönyvtárban. A csodaszép, kreatív rajzok -„felnőtt nyelven: illusztráció” – nélkül mégsem lenne teljes a mesekönyv, ami Kovács Dorottya (Dorka) érdeme. Az alkotópáros Kissomlyóról érkezett városunkba.

Bori Erdélyből, egészen pontosan Kolozsvárról származik és gyerekkorában az a szerencse érte, hogy találkozhatott egy igazi, élő íróval, magával Kányádi Sándorral, éppen bevásárlás közben. Ekkor muszáj volt szembesülnie azzal a prózai ténnyel, hogy bizony az írók is hús-vér emberek. A különbség annyi, hogy képzeletükben több minden megtörténik. Amikor szülő vált belőle, Bori is gyakran olvasott vagy kitalált történeteket a gyerekeinek. Aztán arra gondolt, talán le is írhatná, ami a fantáziájában megszületik – ám a gyerekkönyv mit ér rajzok nélkül? Felkerekedett a kétszázas lélekszámú településen és meg sem állt Dorka tanítónő házáig.

Az alkotópáros

Ekkor kiderült, hogy az Ajkán született fiatal pedagógus mindig arról álmodozott, hogy egyszer majd mesekönyvet fog illusztrálni. Így aztán az ő vágya is valóra vált és kezei alól sorban kerültek ki a szebbnél szebb színes alkotások, a Vitamin Világ lakói. Hiszen kedves állatokról már számtalan mese született, de zöldségekről, gyümölcsökről már kevesebb. A könyvben megismerkedhetünk többek között Pityóval, a zöldségkamasszal, Fuszulykával, a rakoncátlan zöldbabfiúval. Megtudhatjuk azt is, hogy létezik turbó borsóroller és talán érdemes azon is elgondolkodni, hogy a déligyümölcsök vajon fáznak-e télen?

Ha bárki úgy döntene, hogy szeretne megismerkedni Misivel, aki érti a zöldségek és gyümölcsök nyelvét, keresse fel a gyerekkönyvtárat, ahol hamarosan kölcsönözhető lesz, de aki nem hiszi, járjon utána az interneten. A szerző ajánlása, hogy aki rátalált, ne felejtse el megszaglászni, hiszen az új könyvnek fantasztikus az illata. Olvassátok egészséggel!

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás