A múltba csöppentek a bunkerek felkeresésekor

Fotó: Futó Dávid Levente

A Bródy Túrakör diákjai a Hóleopárd bunker túrán két kitűzött célt is teljesítettek a tizenkilenc kilométeres távon október 21-én, túravezetőjük, Pegánné Göntér Szilvia útmutatásait követve.

A kirándulás keretében részt vettek a Magyar Szabadidősport Szövetség által meghirdetett Világ Gyalogló Napon. Ennek a nemzetközi rendezvénysorozatnak az a célja, hogy a világ minden részén a lehető legtöbb embert mozgósítson, valamint a gyaloglást, mint mozgásformát megismertesse és megszerettesse, ezáltal a rendszeres testmozgást és az egészséges életmódot népszerűsítse.

A másik feladat a VI. országfutás kipipálása volt a bakancslistán, ennek részeként minimum öt kilométeres szakaszt kellett futva, gyalogolva vagy túrázva teljesíteni. A bródysok mindkettőnek eleget tettek.

Kicsit álmosan de annál nagyobb lelkesedéssel indultak útnak reggel a buszpályaudvarról Csehbányára. Itt egy rövid helyismereti eligazítás után a piros jelzésen a Torna-patak forrását keresték meg. Majd Herend felé vették az irányt, eljutva egészen az elhagyott szovjet bázisra. Közben útbaejtették az orosz repülőgép pilóták sírjait. A Herend feletti Hajagtetőn található a BARSZ (hóleopárd)  elnevezésű, volt szovjet objektum. A hajagi bázis az egykori Varsói Szerződés troposzféra-kommunikációs rendszerének 504-es kódjelű állomásaként üzemelt. Moszkva és a NATO ellen az osztrák-olasz fronton harcoló magyar és szovjet alakulatok közötti kommunikációs összeköttetések színtereként használták. A komplexum bár magántulajdonba került, de az őrizetlenül hagyott bunkerek állapota leromlott, ám ennek ellenére nagy élményt jelentett a túrázóknak.

Fotó: Futó Dávid Levente
Fotó: Futó Dávid Levente
Fotó: Futó Dávid Levente

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás