Öt ember, ötszáz óra gyakorlás, majd másfél perc

Fotó: Györkös

Öt ember összehangolt munkája, amelyben benne van az évtizedek alatt megszerzett tudás, tapasztalat, igyekezet, ötszáz óra gyakorlás tíz hónap alatt. Majd másfél perc bemutató és következik a pontszám. Némi izgalom és kiderül, hogy a teljesítmény a 9. helyre volt elegendő.

Kevesebb, mint egy pont kellett volna a döntőbe jutáshoz. Sok vagy kevés? A moszkvai rock and roll világkupán századpontoknak is hatalmas jelentőségük volt. Poór Dániel és Bárdosi Violett, a Dinamik Rock and Roll Klub junior párosa az idei évben nyújtott teljesítményével a magyarországi ranglista negyedik helyére táncolta fel magát.

Moszkvában 56 versenyző között dőlt el a sorrend. Az ajkai fiatalok egyenes ágon jutottak az első selejtező körből a nyolcad döntőbe, majd a negyed és a középdöntőbe. Magabiztosan mutatták be a több ezerszer gyakorolt mozdulatsort. Szerepe volt minden érintésnek, a ritmusnak, sőt annak is, hogy mikor merre néznek, hiszen minden a koreográfia része volt. Lettitől megtudtuk, a világszövetség ajánlása alapján készített listából véletlenszerűen sorsolják ki a zenéket a versenyrendezők. Örültek, amikor Bonnie Tyler Hero című száma csendült fel. Az ugyanis az egyik nagy kedvencük.

– A verseny előtt beszélgettünk Sziszivel és Márkkal [az edzőkkel – A szerk.], hogy, jó lenne, ha ezt kapnánk a tánckörben. Szerencsénk volt – tette hozzá Letti.

Csakhogy a remek eredmény elsősorban nem szerencse kérdése volt. Kellett hozzá három edző, dr. Horváthné Baráth Piroska, aki 22 éve vezeti a klubot, két egykori, szintén a csúcsot megjárt táncos, Horváth-Matán Szilvia és Horváth Márk, akik évek óta trénerként dolgoznak. Valamint két szorgalmas és tehetséges fiatal, Dani és Letti, akik vállalják a heti többszöri edzést, a fárasztó gyakorlás, és ha kell, nyáron a kánikulában is edzésre mennek akkor is, ha mindenki más a strandon van.

Ezen kívül természetesen kellett két támogató család, akik mindent megtesznek a gyermekeikért. Mindezek után jöhetett csak a szerencse. Danitól megtudtuk, hogy először jártak Moszkvában. Csütörtökön indultak, vasárnap versenyeztek és hétfőn este értek haza. A verseny egy hatalmas és modern stadionban zajlott, az oroszok megadták a módját. Televízió is közvetítette a versenyt. Városnézésre is jutott idő természetesen.

Horváth-Matán Szilvia készítette a koreográfiát, amely a Márk által összeállított zenei mixre adja a döntőkben az igazi összhangot. Egy évben egyet tanulnak és gyakorolnak. A világversenyen szigorúak a szabályok, így arra is figyelnek, hány darab és milyen biztonsági fokozatú akrobatikát mutatnak be tánc közben a párosok. Fontos a ritmus, sőt még az is, mikor melyik táncos milyen test, kar, láb és fejtartással hajtja végre az elemeket.

A világversenyre a nemzetek legjobbjai jutnak ki. Azon a szinten már nincsenek rosszak, sem esélytelenek. A sportág világszervezete szeretné, ha a rocky is olimpiai sportág lenne. Ahhoz az kell, hogy minden kontinensen legyenek követői. Számos európai szakember vállalta, hogy más kontinenseken oktat. Az Egyesült Államokban már versenyeket is rendeznek. Ha olimpiai sportággá nőné ki magát, az nagy előrelépést jelentene. Addig azonban még felnő egy generáció. Dani és Letti pedig már a hazaérkezése utáni napon elkezdett készülni a ljubljanai versenyre, amit december 17-én rendeznek.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás