Panni néni varázslatos receptjei

Fotó: Tisler

A karácsonyi közösségi rendezvények rendszeres résztvevője a bódéi Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagsága és vezetője, Szimeiszter Imréné, akit a város csak Panni néniként ismer. Az idén ismét meglepi a programok résztvevőit mézeskaláccsal, valamint helyben készített pirított dióval, amelynek illata belengi a teret.

Panni néni édesanyja régi receptje szerint készíti a mézeskalácsot. A hozzávalók: 34 dkg méz, 2 egész tojás és 3 sárgája, 10 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 80 dkg liszt. A tojást habosra veri, beleteszi a zsírt, majd tovább keveri. Hozzáadja a cukrot, lisztet, egy csomag mézeskalács fűszerkeverékes sütőport, majd pihenni hagyja. Kisodorja, majd karácsonyfa alakú szaggatóval kiszaggatja. Általában 90 darabra elég a tészta. A mázhoz 3 tojásfehérjét összekever 25 dkg porcukorral, majd gőz fölött habosra veri. Időigényes a készítés, még gyakorlott háziasszonyoknak is csaknem egy napot vesz igénybe. Panni néni évek óta minden karácsony előtt 300-400 darabot készít.

A programok résztvevői a pirított dióért is sorban állnak nála általában. A klubvezető napok óta tisztítja a diót és a mandulát. Legközelebb a Dorner-karácsonyon készíti el a finomságot elektromos sütőben, ahol a dió és mandula keverékére fahéjat, vaníliás cukrot és mézet tesz, majd pirítja.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply