Párhuzam a múlttal

Fotó: Futó

December 6-án volt 100 éve, hogy Finnország kikiáltotta a függetlenségét. Ennek a jubileumi évfordulónak az emlékére hozta el Ajkára az Ajkai Magyar- Finn Baráti Egyesület és a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ december 8-tól azt a fotókiállítást, ami 32 képben meséli el a háború borzalmait.

A tárlaton Bábics Valéria, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket és mondta el tapasztalatait Finnországról, majd Rédling Nikoletta, az  Ajkai Magyar- Finn Baráti társaság elnöke vette át a szót. Beszélt a téli háborúról, valamint a finn hagyományokról, előadását a fotókiállítás bemutatásával zárta.

A tárlat fekete-fehér képein katonák láthatók a fronton és a városokban egyaránt. A bombázások pusztítását, a téli álcaruhás finn katonákat, a karjalai menekültek utazását és az önkéntesek munkáját is megismerhetik a szemlélődök a fotókból, amit a budapesi Finn Nagykövetség bocsátott Ajka rendelkezésére.

A kiállítást elnézve elgondolkozik az ember azon, hogy az akkori technikával, hogyan volt képes a haditudósító ilyen formában és minőségben megörökíteni ezt a szörnyűséget. Sokszor a frontvonalon harcoló katonák elé kellett mennie, hogy lefényképezze például azt, ahogy a katonák fedezékből fedezik társaikat. Tette ezt úgy, hogy neki teleobjektív még nem nagyon állhatott a rendelkezésére.

Számtalan gondolat kavaroghatott a látogatók fejében,ugyanis egy-egy kép előtt hosszasan elidőztek, párhuzamot vonva akár a mai politikai helyzet és ezen háború között.

– Szörnyű, hogy az jut eszembe figyelve a volt Szovjetunió és az utódállamaiban folyó eseményeket,  hogy akár ez most is megtörténhet, isten mentsen meg tőle bennünket – fogalmazott az egyik látogató a kiállításon.

Az eseményen közreműködött az Ajkai Pedagógus Női Kar Petheő Balázsné vezényletével. A tárlaton nem csak fotókat, hanem az egyesületi tagok által kiállításra bocsátott tárgyakat is meglehetett nézni, valamint a tagok által készített finn recept alapján készült süteményeket megkóstolni.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás