SPORTÖSSZEFOGLALÓ Kilenc ajkai érem a karate világbajnokságon – Márton Eszter városunk első országos bajnoka ökölvívásban

Márton Eszter Ajka első női ökölvívó bajnoka lett.

Férfi kézilabdázóink hozták a kötelezőt Csurgón. Az FC Ajka győzelmet aratott a hétközi mérkőzésen, de hétvégén már csak döntetlenre futotta.

Foci: Az FC Ajka hét közben pótolta a korábban elmaradt mérkőzését a Gyirmót II. otthonában. A vendégek több sebből véreztek, a Veszprém elleni összecsapást követően Nagy E. egy, Pavlitzky három bajnokira szóló eltiltást kapott, Rozmán László vezetőedző pedig két találkozón nem ülhetett a kispadra. Graszl továbbra is sérülés miatt hiányzott. Krebsz viszont sokkal örömtelibb ok miatt nem volt bevethető, a fiatal ajkai hátvéd ugyanis a korosztályos magyar válogatottban szerepelt Európa-bajnoki selejtezőn. A mérkőzés rosszul indult a vendégeknek, hiszen csupán kapufáig jutottak, míg a hazaiak megszerezték a vezetést. Nem sokkal ezután Major harcolt ki büntetőt, viszont értékesíteni nem tudta a megítélt tizenegyest. A félidő hajrájában Horváth hozta helyzetbe Majort, aki közelről passzolt a hálóba. Mégsem döntetlennel vonultak a csapatok a szünetre, mert a lefújás előtti pillanatokban ismét előnyhöz jutottak a hazaiak. A második játékrészben gyorsan egyenlítettek a vendégek, akik kezezés miatt jutottak büntetőhöz. Ezúttal Illés állt a labda mögé, és nagy erővel lőtt a hálóba. A hajrában Nagy K. beadását Horváth készítette Illés elé, aki a kapu jobb oldalába lőtt, megszerezve ezzel a győztes találatot. Rozmán László szerint nehéz mérkőzést vívtak az első csapatból visszajátszókkal jócskán megerősített ellenfél otthonában. A csapat erejét mutatja, hogy kétszer is hátrányba került, mégis fordítani tudott.

A legutóbbi fordulóban a fővárosba látogattak az ajkaiak. Érdekesség, hogy a találkozón egyik vezetőedző sem ülhetett a kispadon, mindketten eltiltásukat töltötték. Jól kezdtek Rozmán László tanítványai, számos helyzetet dolgoztak ki, de sajnos ezek rendre kimaradtak.  Nem úgy a túloldalon, a III. Kerület az első valamire való helyzetéből megszerezte a vezetést. A második játékrészben sikerült egyenlíteni, Nagy K. egyéni akciója végén betört a büntető területre, majd nyolc méterről a hosszú alsó sarokba lőtt. A hajrában az ajkaiak megnyerhették volna a mérkőzést, de a szerencse ezúttal nem állt a csapat mellé, így döntetlennel végződött a mérkőzés. A vezetőedző elmondta, nem csak a balszerencse okozta a pontvesztést. A játékosok elől és hátul is sokszor hoznak rossz döntést, így nyerhető mérkőzéseket ajándékoznak az ellenfeleknek. Ezen a találkozón például egyetlen lövés tartott az ajkai kapura, ami gól is lett, míg a vendégek kecsegtető helyzetekben négyszer is kapufát találták el. Rozmán László hozzátette, a hétvégén sorsdöntő mérkőzés következik a listavezető Kaposvár ellen, ahol csak a győzelem az elfogadható eredmény.

***

Foci: A Kristály a szintén dobogóra hajtó Tihanynál vendégszerepelt a labdarúgó megyei bajnokságban. A jó iramú összecsapás első félidejében a hazaiak szereztek vezetést, amit a második játékrészben meg is dupláztak. A kétgólos előny a hazaiakat megnyugtatta, a vendégek pedig minden mindegy alapon vezették támadásaikat. Hauser T. előre ívelését Szedlacsek mellel szelídítette meg a tizenhatos vonalánál, majd a rövid felsőbe bombázott. A szépítéstől lendületbe jöttek a vendégek, hamarosan jött az egyenlítés is, amikor egy felívelést követően a tihanyi kapus Szedlacsek elé ejtette a labdát, aki öt méterről a hálóba lőtt. Bár mindkét oldalon adódott számos lehetőség, több találat nem született, így a felek megosztoztak a pontokon. Sipos Tamás szerint igazságos eredmény született, bár az ajkaiak lehetnek boldogabbak, hiszen kétgólos hátrányból mentették döntetlenre a találkozót.

***

Kézilabda: A Le Bélier KK Ajka Csurgóra látogatott a férfi kézilabda NB I/B-ben. A sereghajtó otthonában álmosan kezdett az ajkai csapat, amit a vendéglátók gyorsan kihasználtak (3-0). Hamar Zoltán ekkor időt kért, rendezte a sorokat, ami után a vendégek megfordították az állást (10. perc: 5-6), majd a félidő közepére már háromgólos lett az előny. Ezt követően a csurgóiak kihasználták az ajkai rövidzárlatot, amikor több technikai hibát vétettek a vendégek (10-10). A félidő hajráját a Le Bélier bírta jobban és újra náluk volt az előny. A pihenő után bekezdett az ajkai csapat, a 40. percben Komendánt kapus gólja után már hétgólos lett a vendég előny (16-23). A csurgóiak ekkor kockáztattak, hét emberrel támadtak, aminek köszönhetően izgalmassá tették a végjátékot (25-28). Az ajkaiak viszont nyugodtak maradtak az utolsó percekre, és bebiztosították a győzelmüket.

***

Karate: Egerben rendezték a 25. SKDUN Világbajnokságot, ahol számos ajkai karatéka is megmérette magát. Az utánpótlás kategóriában Horváth Bence formagyakorlatban, Kiss Maja pedig küzdelemben örülhetett aranyéremnek. Koncz Gréta, Erdélyi Virág és Tróbert Flóra küzdelemben szerzett bronzérmet. Ifj. Takács Miklós a felnőttek között küzdelemben a dobogó harmadik fokára állhatott, Kovács Marcell pedig két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A magyar válogatott ötödik helyen végzett a világbajnokságon. A Sun-Dome SE két versenyzője a világbajnokság alatt Szlovéniában, a Maribor Open versenyen mutatta meg tudását, ahol kilenc ország hetvenöt klubja képviseltette magát. Horváth Martin ezüstérmet szerzett, Fáskerti Bálint jól küzdött, de ezúttal nem tudott döntőbe kerülni.

Kiss Maja és edzője Takács Helga

***

Ökölvívás: Bükön rendezték a XXI. Női Országos Ökölvívó Bajnokságot. Az Ajkai Boxer SE öklözője, Márton Eszter élete első versenyén vett részt serdülő korcsoportban a 48 kilogrammosok mezőnyében. A tizenhárom éves tehetség az elődöntőben nagy küzdelemben, de egyhangú pontozással jutott tovább. A döntőben DVSC tizennégy éves kiváló bokszolójával, Csemány Boglárkával találkozott. Az első menetben rászámoltak a debreceni kislányra, a második menet viszont nagy küzdelemben telt el. Márton Eszter a harmadik menetre más taktikai utasítást kapott edzőjétől, Horváth Tibortól, ami eredményesnek bizonyult, mert újra rá kellett számolni az ellenfélre, így a vezetőbíró beszüntette a mérkőzést. Márton Eszter Ajka első női ökölvívó bajnoka lett.

***

Sakk: Több ajkai sakkozó mérette meg magát a Szentgotthárdon rendezett Hegyhát Kupán. Egresi Máté harmadik, Hardicsay Péter negyedik helyen végzett az A csoportban, 51 induló között. Ugyanitt Paksa Rudolf 9., Gaál Zsóka 21., Mihályfi Gábor 25., Somogyi Barbara 26. lett. A tizenegy fős B csoportban Frank Mária Kimberli harmadikként zárt.

***

Futás:  A TovaFutók sportolói dobogóra állhattak a Nemzeti Hajszán. A Pichler Tamás, Vilman Tibor, Mészáros Gábor, Bazsó Dávid összeállítású csapat harmadikként ért célba. Kaszás Ágnes is eredményesen képviselte a klubot, hiszen a veszprémi Energiatlonon és a Győrben rendezett félmaratonon is elsőként zárt. Az utóbbi versenyen Papp Ferenc egyedüli hatvan év feletti indulóként harmadik lett a seniorok között.

Csicsics Richárd

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás