Szmog, éghajlatváltozás, közérzet

Illusztráció

A címben jelezett témákról tart előadást Ajkán, a városi múzeumban november 14-én 17 órától dr. Tóth József, nyugalmazott tanszékvezető, egyetemi docens. Prezentációját helyi adatokkal is fűszerezi (például légszennyezési adatok a településen), de nagy figyelmet fordít az országos tendenciákra és jelenségekre.

Adatai szerint idén január második felében igen kiterjedt szmog volt az ország háromnegyed részén. A légszennyezés a nagyvárosokban gyakorlatilag meghaladta – volt olyan nap, amikor jelentősen is – az egészségügyi határértéket.

Mint az már közismert, a globális folyamatok alakulásában nagy szerepe van a széndioxid és metán kibocsátás mértékének, ami jelentősen befolyásolja a klímaváltozást. Az előadó adatokat közöl az utóbbi évek átlagos hőmérséklet emelkedéséről, a tengerek vízszintjének változásáról, a sarki jég olvadásának tendenciáiról és az oxigéntermelő felületek visszaszorulásáról/visszaszorításáról. is.

Itt Ajkán különösen érdekesnek számítanak az erőművi kazánokban végbemenő, illetve a magánégetések, amelyek ártalmat jelentenek egészségünkre és a halálozási adatokkal is összefüggésbe hozhatók. Láthatunk majd egy térképet és táblázatokat is a 2017 januári szmogról (ajkai, pécsi, miskolci, veszprémi mérésekből), de kitér az előadó az élelmiszerekben található mérgező anyagok hatásaira is, különös tekintettel a dioxinokra.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás