Testvérvárosi találkozó energetikai workshoppal

A delegáció elektromos kerékpárokkal indult a városnéző túrára

Ajkai küldöttség járt Weizben augusztus végén, ahol a testvérvárosi jó kapcsolat ápolásán túl ezúttal ismereteket is szerezhetett több szakember az energetika és a mobilitás témakörét körbejárva, ugyanis az osztrák város szakmai konferenciára invitálta a magyar delegáció tagjait – számolt be lapunknak Tóth Gergely, Ajka Város Önkormányzatának stratégiai és fejlesztési referense a hazaérkezést követően.

A fejlesztési referens szerint hasznos volt az ausztriai tanulmányút, ugyanis sok, itthon, Ajkán is megvalósítható ötletet látott és tapasztalt a szakmai csapat, akik az önkormányzat és a Primer Kft. képviseletében érkeztek a találkozóra.

A konferenciát a Weizi Innovációs Központ, a CitiEnGov Interreg projekt keretében rendezte meg, amin az ajkaiakon túl a német Offenburgból, és a lengyel Grodzisk Mazowieckiból is érkeztek küldöttek.

– Az első nap a Környezetbarát építmények és az energiahatékonyság jegyében telt. Megismerkedhettünk az innovációs központ négy energiatakarékos épületével és a benne működő szervezetekkel, például a szakoktatási központtal és a kutatólaborral. Meglátogattuk a helyi szennyvíztelepet, ahol közel 400 négyzetméter napelemet helyeztek el. Útba ejtettük a város üzemeltetésében lévő fatüzelésű Távfűtőművet, valamint a HOT ICE projekt keretében megépített új huszonnégy lakásos bérlakást, illetve a közel tíz éve működő passzív ház lakótelepet is – számolt be az önkormányzat szakembere, aki előremutatónak tartja, hogy Weiz a település összes épületén energetikai felmérést végzett, hogy a jövőbeli energiahatékonysági fejlesztéseket segítse.

A FunEnergy játszótéren a delegáció tagjai ismét gyermekké válhattak egy rövid időre.

Másnap a mobilitásé volt a főszerep, ugyanis a vendéglátók bemutatták a delegációknak a város új közlekedési rendszerét és a klímabarát közlekedéssel kapcsolatos projekteket, amelyek célja a tömegközlekedés, illetve a kerékpáros kultúra népszerűsítése az autóhasználat helyett.

– Lehetőségünk nyílt a város körbejárására elektromos biciklikkel, így jutottunk el a többletenergiát termelő Gemini Házba és a FunEnergy (energiatudatos) játszótérre is, mindkét helyen az öko-gondolkodás érvényesült. Jó volt látni, hogy testvérvárosunkban az oktatásra is nagy hangsúlyt fordítanak a városvezetők, így a gyermekek játékosan válhatnak környezettudatos, az alternatív energiákat használó és szerető felnőttekké – hangsúlyozta Tóth Gergely, rámutatva, hogy számos hasznos ismerttel gyarapították az ajkai szakemberek a tudásukat, így bízik benne, hogy a jövőben, mint partnerek is tudnak dolgozni nemzetközi projekteken.

A delegációhoz péntek este csatlakoztak a város képviselői is, dr. Horváth József alpolgármester vezetésével. Szombaton Grazba kirándultak, este pedig Weiz hagyományos városi fesztiválján, a Mulbratlfest-en (sonka, tök és bor ünnepe) vett részt az ajkai küldöttség.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás