Tizedik főzőverseny a diófák alatt

A környék legnagyobb szabadtéri főzőversenye zajlott augusztus 12-én a noszlopi diófák alatt a Lucullus serlegéért Szabó Péter gyémánt diplomás gasztronómus vezetésével.

Az ismert vendéglős által létrehozott vetélkedés idén főként az emberről szólt. Hiszen a főzés célja, hogy kulturált körülmények között megteljen a bendő ízletes ételekkel. Nem mindegy, hogy milyen alapanyagból, milyen higiéniai körülmények között készülnek az ételek, de az sem, hogy milyen a külleme a kínált finomságnak.

Minden részletre kiterjedt a zsűri értékelése

Ezeknek a feltételeknek kívánt megfelelni a 16 induló csapat, amelyek nemcsak a környékről, de még a Csallóközből is érkeztek. Elhozhatták családjuk kedvenc ételét, lakóhelyük jellegzetes finomságát, de szívesen vették a szervezők, ha tágabb környezetük ételével álltak elő. Mindenki ki akart rukkolni valamilyen különlegességgel, de a nézelődő könnyen megállapította, hogy az ételeket főként a hagyományos pörkölt alapból variálták. Különleges fűszerezéssel, körettel, szósszal tették próbára az ízlelőbimbókat.

Munkában a bírálók Szabó Péter vendéglős, gasztronómus vezetésével

Ritkaságszámba ment az indiai konyha jelenléte a Városi fakanál forgatók jóvoltából, akik egy komplett menüvel mutatkoztak be. Zöldséges maszalát, csirke curryt naan kenyérrel, sötét sörrel és búzadara alapanyagú édességgel kínáltak.

A ropogós fürj, pirított száraztészta fészken gyümölcstakaróval sem szerepel az otthoni ételek között. Ezt a ritkaságot a Bakonyi faló csapata készítette, akik Borsosgyőrből érkeznek rendszeresen a noszlopi gasztronómiai találkozókra.

A Noszlopi Őszikék Nyugdíjas Klub a hagyományok ápolását őrzését szem előtt tartva itt is, minden sallangtól mentes disznó pörköltet készített nokedlivel, amelynek az íze, a külleme mindnyájunkat az édesanyánk és nagymamánk által készített vasárnapi ebédre emlékeztetett nem kis érzelmeket kiváltva.

Hústortát készített a Főnix DC csapata a tizedik verseny tiszteletére

A legkomolyabban a Főnix DC felnőttek és fiatalok csapata vette a vetélkedést, hiszen a jubileumi tizedik versenyre való tekintettel hústortát készítettek krumplipürével, tűzijátékkal megspékelve. Tahinné Zeitler Szilvia, a csapat szóvivője elmondta, hogy bacon ágyra rétegezve rakták a disznó és csirke húsokat valamint a sajtot. Megsütötték, majd szalámi rózsával és zöldségfélékkel díszítették. Az ajkaiakból és noszlopiakból álló vegyes családi csapat tagjai ezzel a fődíjat, a Lucullus serleget is megnyerték az arany minősítés mellé.

Bírálók a győztes csapat néhány tagjával

Különdíjat a Cserszegi fűszeres csapata kapta meg, akik az eddigi tíz verseny mindegyikén ott voltak. Közönségdíjat a Bulldogok nevet viselő csapat tagjai vihették haza. A Magyar Grill Szövetség különdíja Devecserbe került. A bírálók Szabó Péter, Kalla Kálmán, Ferenczi István gyémánt diplomás gasztronómusok mellett Könyvné Dózsa Erzsébet és Farkas Zoltán mesterszakácsok, továbbá a település két meghatározó személyisége Felső Sándor polgármester és Városi Attila, a borlégió képviseletében voltak.

Szabó Péter elmondta, hogy a nap folyamán harminc féle étel készült 19 tűzhelyen. A csaknem 160 lelkes amatőr szakács közel 400 adag ételt főzött. Négy bronz hat ezüst és hat arany minősítést osztottak ki az értékeléskor. Hangsúlyozta, hogy tíz év alatt jelentős fejlődés tapasztalható a versenyzők felkészültségében, kreativitásában.

A Diófás főzőverseny idején alkalom nyílt a tapasztalatcserére. Az ismert mesterszakácsok szakmai tudásukat továbbadták, így mindenki kis plusszal térhetett haza a jubileumi versengésről. 

                                                                                                                                  Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás