Tóberfeszt őrült melegben

Fotó. Györkös

Tavasztól őszig számos szabadtéri fesztivál programja közül választhatnak az érdeklődők országszerte. Immáron hetedik éve Tósokberénd ad helyet a nosztalgia járművek bemutatkozásának, amely a Dunántúlon ritka számba megy, hiszen nehézgépek, traktorok, személygépkocsik és motorkerékpárok seregszemléjét egy helyen láthatják az érdeklődők.

A kiállított motorkerékpárok közül néhány

Néhány, a Tósokberéndért Egyesülethez kötődő “fiatalember” régi álma teljesül ezzel évről évre. Bolla Tamás és Jáger Zsolt járműbarátok lelkes szervezőket maguk köré vonva napjainkra két napossá fejlesztették fel a rendezvényt. Nemcsak bemutatják a régi matuzsálemeket, de egyfajta versengéssel ösztönzik a tulajdonosokat, hogy karban tartsák, ápolják a bemutatásra szánt járműveket, amelyeket egy szakavatott zsűri értékel. Hauser György, a közlekedési felügyelettől, Pintér Emil, a Mercedes-Benz Clubtól és Jáger Zsolt, az egyesület részéről bírálta el idén a 151 regisztrált járművet.

Traktorok szép számmal felsorakoztak

A motorkerékpárok versenyét a Csepel 100/48-as jármű nyerte meg. Az 1948-ban gyártott motor büszke tulajdonosa Petrik Gyula Kópházáról érkezett. Második helyezett, az ajkai Rózsa Ádám MZ-je lett. Harmadik legszebb egy 1958-ban gyártott oldalkocsis Pannonia TLT, amelynek gazdája az Ajkarendeki Hauser Károly.

Az autók kategóriájában a Pontiac GTO full restaurált nyert, amely a monori Brecsok János tulajdona. Második egy Lincoln lett. A Continental GT coupe-t 1967-ben gyártották, Kerepesről hozta Kordás János tulajdonos. Harmadik a tósokeréndi Rosta Károly Barkas B100-a, amelyet eredeti állapotban állított ki.

Egyéb kategóriában a Tatra tehergépkocsi és buszmentő lett a győztes, amely az ÉNYKK Zrt. tulajdona. Második a kolontári Stampf László birtokában lévő Steyr traktor, harmadik a bakonygyepesi Penk Béla Lindner gyártmányú traktora lett.

A különleges járműveket többen mustrálták

 

Közönségdíjakat is kiosztottak, ahol a soproni Milkovics Patrik Fiat 500-asa nyert, a fesztivál legszebb autója egy Mercedes-Benz 200S Ponton 1957-ből, amelynek Gál György a tulajdonosa, aki Dunakesziről érkezett a rendezvényre.

Nagy sikere volt egy vadonatúj Chevrolet Corvettenek, az amerikai autóipar egyik ikonjának, amelyet a tengerentúl Ferrárijaként emlegetnek. A jövőt Lévai Sándor gyöngyösi vállalkozó hozta el Tósokberéndre.

Németh Ferenc traktorja megtelt utasokkal a felvonulásra

 

Az autók mustrája előtt az egybegyűlt járművek veterán túrán vettek részt a Bakonyban és a Somló környékén, majd városi felvonuláson mutatták be gépeiket a megszállottak.

A kiegészítő programok közül legnagyobb sikere az Albatrosz Repülő Egyesület négy ejtőernyősének az ugrása, navigációja és földre érkezése volt. Ilyen eseményt ritkán látni testközelben. Ugrás közben a földi személyzettől hallhatták a nézők, hogy mi minden befolyásolja egy ugrás sikerességét. A pálya középkezdő körét mindnyájan sikeresen érték el.

Az erős emberek is megmutatták, hogy mit bírnak

Közben az extrém hintát és a segwayen való közlekedést is kipróbálhatták a bátrabbak. A gyerekek légváron ugrálhattak és csillámtetkót kérhettek. A traktorhúzó bajnokság legerősebb embere Tóth László lett. A gyerekcsoportok traktorhúzó versenyét Hanácsek Réka, Hidi Diana, Bolla Vanda, Nagy Nóra és Domnai Ivett összetételű lány csapat nyerte. A fiatal állattartó Kertész Krisztián kisállatait az apróságok, de a felnőttek is érdeklődéssel tekintették meg.

Az ejtőernyősöket szemlélik a  fesztivál vendégei

A színpadon fellépett a szervező egyesület TBE Art stúdió csoportja, az Iron Bird és a Régi idők zenekar. Az esti mulatsághoz a Rajbizli zenekar szolgáltatta a zenét. Az előző esti retro diszkó házigazdái Antony Stiff és DJ.Duck voltak. Ismét lehetőség nyílott kis vonaton és Ikarus buszon utazni, aki nosztalgiázni akart.

Egy pontos ugrás a célkeresztbe

A rendezvényen 15 diáknak biztosított az egyesület közösségi szolgálat teljesítéséhez lehetőséget, de további tanulók is segítették a közös munkát.

A nap folyamán az egyesület vendégül látta a résztvevő járművek gazdáit, a vendégeket egy tál sertés ragura, amelyet a vendéglátós csoport tagjai főztek. Több, mint száz dolgozó önkéntes azon munkálkodott, hogy jól érezze magát az 1500 résztvevő. Egész nap hűsítő itallal is szolgáltak, amely különösen jól jött, hiszen a nagy hőség megpróbáltatások elé állította a résztvevőket és a dolgozókat egyaránt. Az esti Rajbizli tánczenéje pedig igazi felüdülést hozott minden, még kitartó fesztiválozó számára.

                                                                                                                                                                       Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás