Tüzes hangulat az Ajkai Borsos Iskolában

Fotó: Györkös

Február elején került sor az iskola Móra Ferenc utcai épületében a felsős és a negyedik osztályos diákok hagyományos farsangi mulatságára.

Már két héttel korábban farsangi hangulat költözött az intézmény falai közé. Ekkor került ugyanis ki az iskola előterébe az a kiszebáb, mely hivatott volt gondoskodni a tél elűzéséről.

A farsangi forgatag délután négy órakor vette kezdetét. Egyre-másra tűntek fel a folyosókon a vidám farsangi figurák: „Kasszás Erzsi” egyenesen a TV képernyőjéről, Halványlila dunszt, hőlégballon, unikornisok, bohócok, detektívek, boszorkányok, vámpírok, pénzeszsákok …és még hosszan sorolhatnánk. A jelmezek zsűrizése és jutalmazása után következhetett a közös, önfeledt játék. Ennek keretében nem csak az egyes osztályok képviselői, de egyének is versenghettek egymással, s a megérdemelt jutalom sem maradt el. Mindezek után a ritmusnak hódolni vágyók vehették birtokba a táncparkettet. A talpalávalóról az iskola 8. osztályos diákjai gondoskodtak.

Borsos farsang (fotó: iskola)

Annak sem kellett azonban unatkoznia, aki kevésbé „táncos lábú”, vagy esetleg már megfáradt a „cipőkoptatásban”. Választhatott, vajon elfogyasszon-e egypár szelet jól megérdemelt süteményt néhány pohárka üdítővel kísérve, vagy inkább nyomasztó gondjaitól szabaduljon meg egy nem mindennapi technika segítségével. Az iskola előterében ugyanis a résztvevők kitölthették azokat a „GONDŰZŐ CÉDULÁKAT”, melyeket a kiszebábba rejthettek, méltán bízva a tűz megsemmisítő erejében. A helyszínt tömegesen lepték el a kívánságaikat „papírra vető reménykedők”.

A gondok hosszas felsorolásának a nyereményesővel kecsegtető tombolasorsolás vetett véget. A résztvevőknek nem kellett csalódniuk, valóban rengeteg ajándék talált gazdára sokak örömére. Az izgalom ekkor már érezhetően fokozódott, hisz a nyereményeső után következett az est szó szerinti FÉNYPONTJA. A kiszebáb kikerült a havas udvarra, magába zárva mindazokat a gondokat, nehézségeket, melyek a „ma gyermekének lelkét nyomják”, amiktől szeretne -ha máshogy nem megy, hát a babona segítségével- megszabadulni.

Borsos farsang (fotó: iskola)

Az első határozottan fellobbanó lángok elismerő éljenzést váltottak ki az iskola udvarán álldogáló, s az utcán bámészkodó nézőkből egyaránt. A látvány a környező házak lakóit is az ablakokhoz vonzotta. Valószínűleg súlyos gondokkal kellett megküzdenie a tűznek, mert hosszan, kitartóan lobogott fényt és melegséget hozva a hideg estébe.

Az elkövetkezendő hetekben kiderül, a kiszeégetéssel sikerült-e siettetni a tél múlását, a tavasz eljöttét. A gondűző kívánságok beteljesülésére még biztosan várni kell! A szalmabáb megsemmisülése után a vigadalom csak a negyedik osztályos diákok számára ért véget, akik jókedvűen, élményekkel és reményekkel telve indulhattak haza. A többi évfolyam tanulóinak folytatódott a tánc, önfeledt szórakozás egészen este nyolc óráig.

Ég a gondokkal teli kiszebáb (fotó: Borsos iskola)

Zárórára már minden diák úgy érezhette, teljes nap és teljes program áll mögötte, jöhet a megérdemelt hétvége, s
a pihenés. Az iskola diákönkormányzata ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik elősegítették a rendezvény sikeres lebonyolítását.

Dávid Barbara

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás