Vér folyt az uszodában

Fotó: Futó

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az ajkai kórház transzfúziológiai osztályának munkatársai sérültek meg egy frontális karambolban, amikor a kisbuszuk  egy autóval ütközött Zalahaláp térségében. A baleset miatt el kellett halasztani az intézményi véradásokat. Felépülésükig a pápai és a veszprémi kollégák igyekeznek segítséget nyújtani több kihelyezett helyszínen, legutóbb a Kristályfürdőben.

Johanidesz Sándor, a Kristályfürdő Kft. cégvezetője a zavartalan vérellátás érdekében azonnal felajánlotta a segítségét és egyből neki állt megszervezni egy véradást az uszoda előterében. A siker érdekében a véradóknak  felajánlott egy egyszeri ingyenes uszoda belépőt is.

Ám a rendszeres véradók nem azért segítenek, mert kapnak érte cserébe valamit. Ez abból is látszott, hogy kettőtől ötig szinte egymásnak adták a kilincset, rekord számú ember érkezett a rendhagyó alkalomra. Csaknem harmincan jöttek a három óra alatt. Ha tíz véradó per órával számolunk, akkor többen nem is fértek volna bele a meghirdetett időbe. Egyforma arányban érkeztek férfiak és nők. Egy kivételével mindnyájukban az volt a  közös, hogy rendszeres véradók. A házigazda Johanidesz Sándor az elsők között nyújtotta karját.

– Korábban rendszeres véradó voltam, aztán ez elmaradt. Most mivel segítettem a megszervezésben, úgy éreztem, hogy az nem lenne igazságos, ha én nem vennék részt benne – fogalmazott a cégvezető.

Csizmadia Edit egészségügyi dolgozó sportolni jött az uszodába és mivel látta, hogy véradás van, ezért nem is gondolkodott, úszás után nyújtotta is a karját. Azonban az még őt is meglepte, hogy ez volt az ötvenedik alkalom, hogy segített. Ezért nem is egyetlen alkalomra szóló belépőt, hanem egy 30 napos uszodabérletet kapott, tudtuk meg Johanidesz Sándortól.

Takács László egy éve jár rendszeresen vért adni. Mivel külföldön dolgozik, így ha hazajön mindig nézi hova tudna elmenni segíteni. Neki különösen jól jött ez a szombati időpont, de mások is örültek a hétvégi lehetőségnek.

Horváth Gabriellának a mostani volt a tizenhetedig véradása. Gabriella fontosnak tartja, hogy segítsen embertársain, mert szerinte nem lehet tudni kinek mikor lesz rá szüksége.

Bakos László munka után érkezett, de mivel kevés folyadékot fogyasztott, ezért félő volt, hogy nem sikerül a véradása. Érdekes, hogy többen is bele estek ebbe a hibába annak ellenére, hogy szinte mindenki rendszeres véradó volt. Sajnos olyan is akadt, akinél ezért nem sikerült a megfelelő mennyiség levétele, így a tőle nyert adagot gyógyászati célra fogják felhasználni.

Fontos, hogy elegendő folyadékot igyon mindenki, sőt egyen is az esetleges rosszullétek elkerülése érdekében. Véradás előtt az alkalmasságot orvosi vizsgálattal állapítják meg. Amennyiben a vizsgálatok során eltérések fedezhetők fel, a vizsgáló orvos mérlegeli, hogy a véradót átmenetileg vagy véglegesen kizárja-e a véradásból. Időleges kizárást von maga után például a nátha, a torokgyulladás, a füllyukasztás, a közelmúltban készíthetett tetoválás, valamint a műtétek is. Olyan személyek esetében, akik első alkalommal adnak vért életük során, a vércsoport előzetes meghatározása is megtörténik. A legfontosabb szabály az, hogy a segítő mindig egészséges legyen, betöltse a 18. évét, de ne legyen 65, a súlya pedig érje el a minimum 50 kilogrammot.

Kell még egy  fényképes igazolvány, ami alapján azonosítják a véradót és szükség van a TAJ kártya felmutatására is. Egy év alatt a  férfiak maximum ötször, a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért. Az egészség védelme érdekében és a szervezet regenerációja miatt a két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy-egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek le, mintegy 5-10 perc leforgása alatt. Az egész folyamat vizsgálattal, kérdőív kitöltéssel együtt sem több mint fél óra. A véradóknak ez csupán egy kis kellemetlenség, míg másnak lehet, hogy esély az életre.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás