VII. Dezsőnek meg kellett halnia

VII. Dezső jó kezekbe került (Fotó: Györkös)

Kétféle ember létezik disznóölés tekintetében. Van, aki szereti, szinte élvezi a disznóvágási munkálatokat és van, aki semmi pénzért nem venne részt egy ilyen programon.

A hetedik hagyományos tósokberéndi disznóvágáson több, mint negyven lelkes résztvevő készült a vérfagyasztó eseményre. Az áldozat VII. Dezső, már sejthette, hogy az ő élete is megvan pecsételve, hiszen sorra fogytak el mellőle az alom egyedei. Sőt a Tanú című filmben, már Pelikán elvtárs is kimondta, hogy „Dezsőnek meg kell halnia”. Tehát nem volt mese. Csendes Róbert irányítása mellett a Tósokberéndért Egyesületnél napokkal korábban megtörténtek az előkészületek. Dezsőnek nem volt választása.

Semmihez nem lehet hozzálátni üres gyomorral. Az Ozorai házaspár friss, sima és káposztás lángost sütött hajnalban, ezzel indították a napot. No és egy kis házi pálinka is dukált hozzá…

Január 27-én reggel benépesült a közösségi ház udvara. A szorgos kezek nyomán pillanatok alatt fel lett darabolva a disznó – Palotai Ferenc böllér által -, amelyből sorra készültek a finomabbnál finomabb ételek. Elsőként a dinsztelt máj, majd a sült hús, a kolbász, a hurka és a húsleves, amelyek a nap folyamán a menüt alkották. Füstölőre rakták a kolbászt, másnap pedig a kipréselt disznósajtot. Az egyesület éves programjainak többi “ellátmánya”, pedig só alá és további tartósításra került.

Precíz munkához sok jó ember együttműködése szükséges, persze, ha közben a harmonikás is húzza….

A munka rendkívül gördülékenyen ment. Ennek bizonyítéka, hogy a katolikus templom harangja, még a delet el sem ütötte, amikor a zsír már a vindőjben várta a dermedést. A férfimunkák után az asszonyok folyamatosan mosták el az edényeket, így a délutáni estebéd idején nem volt egy elmosatlan edény, bontószék, üst sem az udvaron. Mindezekről Dorner László önkormányzati képviselő is meggyőződhetett, aki egész nap a csapattal tevékenykedett.

Az estebédhez készíti elő a kolbászt Papp Jenőné Ági és Geri Gyuláné Ili

A program idején nem feledkeztek meg a tósoki és a beréndi gazdákról sem, akik a régmúlt időktől kezdve neveltek hízókat és a mindenkori böllérekről sem, akik hétről hétre járták a házakat, hogy az egész éves munka eredményét a jókora disznókat feldolgozzák. Az ilyenkor szokásos anekdotázások sem maradtak el. Közben az egyesület két harmonikása – Angermayer Tibor és Csorba Tamás – szakadatlanul húzta a zeneszerszámot, a jelenlévők órák hosszat tartó nótázását kísérve.

Az esemény másnapján sokan feláldozták pihenésüket és kivették részüket a romeltakarításból, cipekedésből. Vasárnap a Tósokberéndért Egyesület tagjai meglepték a településen élő egyedülálló idős embereket, szegényebb sorban élőket, valamint a hajléktalan szálló lakóit kis kóstolóval.

Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás