Zengett a dal, ropták a táncot a nyugdíjasok

Fotó: Györkös

Az utóbbi években egyre jobban növekszik a nyugdíjasok kulturális igénye. Mindennapjaikba beleivódik az ének, a zene, a tánc, a verselés, vagy éppen a hagyományok felelevenítése, ápolása.

A klubfoglalkozásokon nemcsak saját maguk kedvére, hanem mások szórakoztatására is tanulnak be különféle műfajú produkciókat, amelyek a rendezvények fő attrakciója, főként a báli időszak idején. A nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesület vezetősége is lehetőséget teremt évről évre a bemutatkozásra. Idén már voltak Nagyvázsonyban, majd mennek Szentgálra, november 13-án pedig a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő központ adott otthont a nyugdíjas gálának.

Az önkormányzat képviseletében Utassy István, Ajka Város Önkormányzatának Művelődési, Oktatási és Sportbizottságának elnöke köszöntötte a szépkorúakat. Elismeréssel szólt az igényes, színvonalas munkájukról, amelyekkel értékes kincseket őriznek és adnak tovább a fiatalabb nemzedéknek. Ezen korosztály nyugalmas, egészséges életvitelére is felhívta a figyelmet Ferenc pápa életreceptjét ajánlva “Nem szedek nyugtatót, az olaszok jó tanácsát követem, vagyis hogy a békés élethez egészséges nemtörődömség kell”. Ezzel az intelemmel nyitotta meg a gálát a képviselő. Majd Horváth Magdát, az egyesület kulturális bizottságának az elnökét üdvözölte, a szervezésben végzett áldozatos munkáját megköszönve.

A nemrégen alakult Harmónia Klub színvonalas műsort adott elő Hartinger Nándorné karnagy vezetésével

A program a napjainkban megválasztott új ajkai elnök Vallerné Horváth Andrea műsorvezetése mellett kezdődött el. A peremartoni T. Nagy Klára énekhangja két műsorszámban is felhangzott, amikor népdalokat adott elő. Vajai Károlyné, Soósné Gödönyi Teréz és Brotschul Istvánné színvonalas szavalatát nem először hallhatta a közönség. Három tánccsoport is bemutatta programját. A Berhidai Nyugdíjas Klub, az ajkai Orchidea Nyugdíjas Klub vendégeivel a Nyugdíjas Baráti Körrel, valamint a pápai Honvéd Bajtársi Klub változatos táncokkal lepte meg a közönséget. Kórusok létszáma volt a legnagyobb ezen a gálán.  Az ajkai Harmónia Klub, a tósokberéndi Regös Nyugdíjas Klub továbbá a Nemesvámosi Borostyán kórus, az úrkúti Orgonavirág Dalkör és a pápai Honvéd Bajtársi Klub más és más stílusú dalcsokrot adtak elő ezzel is jelezve a nyugdíjas kórusok sokszínűségét.

A Berhidai Nyugdíjas Klub az arató bált idézte fel

Rendkívüli volt a noszlopi Őszikék Nyugdíjas Klub Nemzedékek csoportja, amikor a búcsújárás hagyományát elevenítette fel. A két óra hosszat tartó program végén Varga József magyar nótái fakasztották dalra a megye több pontjából érkező közönséget.

Az Orchidea Nyugdíjas Klub és a Nyugdíjas Baráti Kör táncosai tunyogmatolcsi leánytáncot mutattak be

Befejezésként Paulics István megyei elnök elismerően szólt az elhangzott produkciók színvonaláról. Örömét fejezte ki, hogy a műsorszámokban tetten lehetett érni a magyarsághoz való tartozást, ragaszkodást dalban és táncban. Mindezeket díszes oklevéllel, virággal jutalmazták. Az elismeréseket Horváth Magda és Paulics István adta át. Majd az aulában vendégfogadásba részesítették a kultúrát kedvelő nyugdíjasokat.

                                                                                                                                                                                    Cs.B.É

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás