A diétás táplálkozás is lehet ízletes és változatos

A szervezők kóstolót is tartottak a diétás ételekből (Fotó: Györkös)

Jót egyél, hogy jól legyél elnevezéssel tartott időskorúaknak előadást és bemutatót az egészséges táplálkozásról, valamint a diétás étkezési lehetőségekről a Szociális Szolgáltató és Gondozási Központ immár 3. alkalommal, Herczegné Schrek Henrietta élelmezésvezető és Géfin Kornélia dietetikus közreműködésével.

A május 9-ei rendezvényt Schwartz Béla polgármester támogatta, aki köszöntőjében elmondta, hogy a megfelelő táplálkozás az egészségtudatosság fontos része. Régebben egy falunapon azt tapasztalta, hogy az emberek a pörkölt és nokedli mellé kenyeret is fogyasztottak, ami nem a tudatos egészségszemléletre vallott.

Mihályi Melinda, a Szociális Szolgáltató és Gondozási Központ igazgatója beszédében kiemelte, hogy a diétás étkezés is elérhető a szervező intézmény által bárki számára. A táplálékallergiás gyermekeknek is ők főznek és szállítják ki az intézményekbe. Ma már egyre több fiatal is kénytelen diétázni. Jelenleg 92 gyermeknek készítenek naponta 10-12 féle ételt, ugyanis vannak, akik több alapanyagot, összetevőt nem fogyaszthatnak.

Dr. Prikkel Jolán háziorvos előadásában rámutatott, hogy sokan máig kétségbe esnek, ha olyan betegséget állapítanak meg náluk, ami diétázással jár, pedig erre nincs okuk. Ma már a diétás táplálkozáshoz mindent be lehet szerezni, sőt ezek az ételek is lehetnek ízletesek és változatosak. Mivel a diétázók jobban odafigyelnek a táplálkozásukra, az életmódjukra, így egészségesebben élhetnek.

Az idősek otthonában élőknek könnyebbséget jelent, hogy nekik elkészítik az orvos által előírtak alapján a reggelit, az ebédet és a vacsorát is. Otthonban élni, tehát biztonságot jelent, nem azt, hogy a szépkorút kitaszította a családja. Az intézményben van állandó nővéri felügyelet, ha baj van, ott a segítség helyben.

A megfelelő időskori táplálkozásról a doktornő elmondta, hogy célszerű gyakrabban fogyasztani főzeléket, amely könnyen emészthető, zöldségféléket, gyümölcsöt, sovány húsokat. Az ételeket lehetőség szerint pároljuk, így egészségesebb. A zsírban oldódó vitaminok hasznosulásához is elegendő az a zsiradék, amely így jut a szervezetbe. Az egészségtudatos életmód másik fontos része a mozgás, napi legalább fél óra, ami igazodik a szépkorú teherbírásához.

Králl Mária, az intézménnyel régóta kapcsolatban álló Hunorganic Kft. képviseletében szólt a széles termékválasztékukról.

Közzétette: Györkös fotó – 2018. május 10.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply