“A táplálékod legyen gyógyítód”-Hippokratész

Gyógyító ételek, gyógyító gondolatok címmel előadássorozat várja az egészséges életmód iránt érdeklődőket november 4-e és december 2-a között heti rendszerességgel a vmk aulájában. A program első előadásán a testi- lelki egészség és gyógyulás alapelveivel foglalkoztak a résztvevők. A főzőkör növényi alapú ételekkel, ételbemutatókkal és kóstolókkal várta az érdeklődőket.

Ha egészségesek vagyunk, azt sokszor természetesnek vesszük. Ha megbetegszünk, vagy „itt fáj, ott fáj, amott fáj”, egyre többen vannak olyanok, akik elsőként nem pirulákban keresik a megoldást, hanem egyéb módokon szeretnék visszanyerni egészségüket, jó közérzetüket. Ezt a vezérelvet követve az előadássorozatban hetente olyan betegségekről és azok étkezéssel kapcsolatos kezeléseiről, gyógyításáról lesz szó, ami sokakat érintő probléma mai modern világunkban.

Azonban nem csupán ételeinket kell újragondolni vagy egészségesebbre cserélni, hanem gondolatainkat, az élethez való viszonyunkat is górcső alá kell venni. Szabó Attila előadó szerint, ha a testi-lelki egészség és gyógyulás 8 alapelvét szem előtt tartjuk, az hosszabb távon kiegyensúlyozott élethez segíthet bennünket. Ezek az alapelvek a táplálkozás, a napfény, a levegő, a víz, a mozgás, a pihenés, a mértékletesség-önuralom, valamint a lelki nyugalom-bizalom a Teremtőben.  Mindezek megléte vagy hiánya hatással van mindennapi életünkre, hiszen fizikai és lelki életünk szorosan összefügg. A szorongás, az állandó stressz megbetegíthet bennünket, de ha tudjuk örömmel élvezni a napfényt, a levegőt, a sétát szabadban, akkor már egy óriási lépést tettünk saját egészségünk megőrzése, javítása érdekében.

Első alkalommal, a tej- és tejföl pótló növényi italok, ételek készítése, a kenyérsütés fortélyai, és a rakott ételek voltak terítéken és az érdeklődők a csupa egészséges növényi alapanyagból készített ételeket meg is kóstolhatták. Többek között növényi alapanyagból készült „tejfölt”, olajos magvakból-gabonákból készített lepénykenyeret, karobból készült kakaót, kiegészítőként tofut kóstolhattak a résztvevők, ízesítőként vaníliát, mézet.

Ezeknek a növényi alapanyagokból készült ételeknek más az íze, tudtuk meg Szabó Attiláné Horváth Zsuzsannától, azonban sokkal változatosabb ízvilág és a kínálat jellemzi ezt a táplálkozást.

Aki szeretne hasznos tanácsokat hallani, november 11-én a szív és érrendszeri betegségek megelőzése, november 18-án az elhízás leküzdése-az élő növényi ételek csodája, november 25-én a stresszoldás, lelki nyugalom, rossz szokások legyőzése lesz a téma, december 2-án pedig Készülődés az ünnepekre címmel hallgathatja meg az előadásokat! Jó egészséget hozzá!

NéNo

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply