Ajkai kiskukták sikere Noszlopon

A Noszlopi Ízparádét sorban hetedik alkalommal tartották meg február 12-én a helyi sportcsarnokban. Elmondható, hogy a misztikus hetes számon túljutott a rendezvény, így bízhatnak a jövőben.

Az első lépést ez alkalommal már megtették azzal, hogy a jövő nemzedéke részére is meghirdették a versenyt a kiskuktáknak, az ovisoktól egészen az alsó tagozatos kisiskolásokig. A versengésben hét település apróságai vettek részt, 113 gyermeket 9 pedagógus kísért el. Nagy sikert arattak az ajkai Napsugár kiskukták a Székhely óvodából. Ők 21-en érkeztek a versenyre. Szilvalekvárt főztek a tehetségpont keretében az óvodában. Mézeskalácsot készítettek, díszítettek. Banán nyalókát kreáltak. Mindezt fényképekkel bizonyították. A kuktasapkás kisgyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt a programban. Az elismerés sem maradt el, hiszen arany minősítéseket kaptak. A kisebb létszámmal érkező somlóvásárhelyi apróságokat is meg kell említeni az ízlésesen megvarrt egységes ruháikért. A fiúk eleganciája minden elismerést megérdemelt.

A felnőttek négy versenyszámban indulhattak. Kocsonyakészítésben, sütemények kategóriában, eltett ételek tartósításában és kenyér sütésében mérték össze kreativitásukat. Figyelemre méltó volt a nyirádi Horváth Józsefné által készített pirított cukortorta. A farsangi hagyományos fánkokat bemutató Kajdi Lászlóné Hegymagasról. A Noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoportjának a kocsonyája nagy tetszést aratott. A hozzá sütött kenyerek is ízletesek voltak. Mindezeket megtetézték 13 féle befőttel, lekvárral. A Noszlopi Őszikék Nyugdíjas Klub hétféle házias süteménnyel mutatkozott be. Ők mindnyájan arany minősítésben részesültek. Számos önkormányzat is bemutatta a saját kertészetében nevelt zöldségfélékből, gyümölcsökből készített eltett ételeket. Felkeltette az érdeklődést a vidiek Vidikum elnevezésű kínálata. A programot nemzetközivé a szlovéniai Bakáról érkező savanyító üzem termékei tették.

Szabó Péter fogadós, éttermi mester, Gyémánt diplomás gasztronómus, a program szervezője elmondta, hogy 219 versenyző nevezett 480 féle étellel. 146 arany éremmel, 24 ezüsttel és 21 bronzéremmel, valamint 14 serleggel ismerték el a bemutatott gasztronómiai csodákat. A bírálóbizottságot 12 nagy tekintélyű szakember alkotta, akik évek óta végzik ezt a gyomrot és embert próbáló feladatot.

Nardai Károly, az ajkai Mónika cukrászda tulajdonosa, az édességek egyik bírája elmondta, hogy nagy fejlődést tapasztaltak a versenyben indulók munkáit vizsgálva. Már szinte minden résztvevő tudja, hogy főként a hagyományos édességeket ismerik el. A zserbót, a rétest a krumplis pogácsát nagyobb pontszámokkal értékelték, mint a mű ízű, természetes alapanyagokat mellőző süteményeket. Elmondta, hogy az ő vállalkozásában is a házi technológiát alkalmazzák, hagyományos hozzávalókkal.

A bírálás után a környék településeiről érkező vendégek is megkóstolták a versenyben bemutatott finomságokat. A sütemények pillanatok alatt elfogytak, de a kocsonyának és a kenyérféléknek is nagy keletje volt. A szervezők gondoltak, azokra is, akik otthon nyugodt körülmények között szeretnének fogyasztani. Nekik „Báró” és „Napszámos” kocsonyát kínáltak elvitelre.

Ez az ízparádé ismét bebizonyította, hogy a környék legjelentősebb gasztronómiai versengésére, a Szabó Péter nevéhez kapcsolható rendezvényre nagy igény van, mind a versenyzők, mind a látogatók részéről.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply