Édes élménnyel búcsúztak a kreatívok

Karamell, tejszín és csokiillat töltötte be május 17-én a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár József Attila utcai épületét. A felnőtteknek kreatívan foglalkozás utolsó napján sütés nélküli finomságokkal érkezett Szurics Nándorné a tósoki cukrászkereskedésből. 

A foglalkozás terme villámgyorsan alakult át egy rögtönzött cukrászműhellyé, ahol ezen a délutánon négyféle édes finomság is elkészült. A gyakorlott háziasszonyok örömmel sürögtek a rezsó körül, miközben melegítették a tejszínes-mézes csokit a trüffel golyóhoz, vagy karamellizálták a barna cukrot a panna cottához. Míg várták, hogy kicsit meghűljön a pohárkrém, addig az időbe még egy gyors rumos-csokis ostya megtöltése és egy izomalt nyalóka elkészítése is belefért.

Ez utóbbi egy olyan cukorhelyettesítő kristályos anyag, amely nem ismerős a legtöbb ember számára. Az élelmiszeriparban elsősorban csökkentett energiatartalmú élelmiszerekhez használják. Az izomaltot mézből, nádból, keményítőből vagy cukorrépából izolált szacharózból nyerik. Remekül lehet formázni, ezért karamellvirág, kristályos díszek készítéséhez ajánlják. Körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor, vele ellentétben azonban az izomalt hasznosításához az emberi anyagcserének nincs szüksége inzulinra. Édes mivolta ellenére sem okoz fogszuvasodást és cukorbetegek számára is biztonságos cukorpótló.

Az elkészült finomságokat dobozba rakva, receptekkel együtt vihették haza a résztvevők. A jó hangulatban telt délutánon bebizonyosodott az, hogy nem kell órákon át állni a meleg sütő mellett ahhoz, hogy gyorsan és egyszerűen elkészítsünk olyan finomságokat, amivel örömet szerezhetünk a családnak. 

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply