Hagyományőrző disznóvágás a Modern Ajka programsorozatban

Az Ajkarendekért Egyesület január 13-án, a Modern Ajka programsorozat keretében, rendezte meg az év első nagy eseményét a hagyományőrző disznóvágást. A hideg, mínusz 5 fokos reggelen, immár 16. alkalommal gyűlt össze Ajkarendek közössége a Regenbogen kultúrház udvarán. Az esemény célja nemcsak a sváb kultúra tovább éltetése volt, hanem a közösség erősítése és a hagyományok átörökítése a következő generációk számára.

A 205 kilogrammos disznót egy helyi gazdától Töltl Norberttől vásárolta az Ajkarendekért Egyesület a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával. A disznónak a rendfán való szétbontása előtt, a pörzsölés és – sváb szokás szerint – a fateknőben való fürdetése sem maradt el. A gondosan megtervezett mozzanatokat egy már összeszokott férficsapat végezte. A böllérként Fáskerti József jeleskedett, aki gyors és szakszerű mozdulatokkal bontotta és darabolta fel a disznót.

Idén sem maradt el a köszönetnyilvánítás a röfi felé, aminek leperzselt körméből itták meg az áldomást. A kis csapat összeszokott munkájában mindenki megtalálta a saját helyét. A férfiak a nagyobb fizikai erőt igénylő feladatokra, míg a nők a tisztítás és főzés területére összpontosítottak. A húsdarabolás és a kolbásztöltés is főként a férfiak keze alatt készült.

Szemlátomást egyre több ifjú rendeki is részt vesz a munkálatokban, ami külön öröm, hiszen fontos, hogy a jövő generációja megismerje és tisztelje a régi emberek, elődjeink munkáját. Míg kint a húsfeldolgozás munkálatai folytak, addig bent néhány fiatal szívesen segített a felnőtteknek. Cernák Emília és Magyaróvári Csenge gondosan rakosgatta a befűszerezett húsokat a kemence hatalmas tepsijébe, és Major Péter is serényen szorgoskodott.

Az egésznapos disznó vágáson nem csak az egyesület tagjai, hanem a helyiek is bekapcsolódhattak az egyes munkafolyamatokba. Mindenki vidáman dolgozott, bátorítva egymást, és az ügyetlenkedőket is segítették. Rainiss Andrea, az Ajkarendekért Egyesület elnöke, folyamatosan gondoskodott róla, hogy senki se fázzon a hidegben, házipálinkával és harapnivalóval is ellátta a szorgoskodókat, de a forralt bor és a tea sem hiányzott melegítő italként, amit Cserven Zoltán készített.

Este fél hétre mindenki kiemelkedő munkát végzett és jöhetett a nap fénypontja a jól megérdemelt disznótoros vacsora. A szépen megterített asztalokra került orjaleves, Szuzi (Pék Zsuzsanna) utánozhatatlan rakott káposztája, valamint a friss pecsenyehús is. A sok munka után mindenkinek jólesett a megérdemelt lakoma és egy kis kellemes baráti beszélgetés.

Az egyesület gondosan beosztja a most feldolgozott disznót, mivel még számos program vár rájuk az év során, ahol szeretnének ezekből a finomságokból kínálni a vendégeknek. Legközelebb február 10-én farsangi mulatság lesz, ahol megsütik a most elkészített Nándi féle (Földi Nándor) kolbászt is.

F. P. T.

Fotó: Futó

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply