Hagyományos ételek, mesterségek és művészek a roma nemzetiségi napon

A Padragkúti Művelődési Házban hétről hétre követik egymást a programok. A közelmúltban a magyar dal napján ünnepelték, szeptember 26-án pedig a „Roma Nemzetiségi Nap Padragkúton” elnevezésű projektet bonyolították le nagy sikerrel a szervezők. A romák szeretnék megőrizni, ápolni, továbbadni hagyományaikat nem minden eredmény nélkül. Kézműves termékeik, táncaik, zenéjük iránt ezen az eseményen is nagy érdeklődés volt.

A városrész mellett Ajkáról, illetve a környező településekről is érkeztek vendégek az egész napos kikapcsolódást nyújtó rendezvényre.

A gyerekek leginkább az intézmény udvarán találtak maguknak elfoglaltságot. A többféle finomság és frissítő mellett a mindig népszerű csillámtetoválás, a légvár, és a rózsaszín vattacukor mind-mind elvarázsolta a legfiatalabb korosztályt.

Csodaszép kézműves termékeket is felfedezhetett a látogató. Az ügyes kezűek kipróbálhatták a kosárfonást, készültek csuhébabák, de megcsodálhatták a nagy gonddal készített makramé díszeket és virágtartókat is.

A szervezők minden korosztályra gondoltak a hagyományos ételek elkészítése során: a különleges cigánylecsóból és a gulyásból is bőven jutott mindenkinek. A lecsót sertés- és csirkehússal, valamint úgynevezett „tépett tésztával” gazdagították. Az ételeket cigány kenyérrel, vagyis „punyával” kínálták.

Szellemi táplálékokból sem volt hiány. Aki szerette volna „lemozogni” a felpattant kalóriákat, táncra perdülhetett a Fláre Beás zenekar ritmusaira, akik remek hangulatot teremtettek autentikus előadásukkal. Farkas András operaénekes – aki egy nappal korábban „Pro Comitatu” díjat vehetett át Veszprém Megye Napján, a Somló Kapuja Látogatóközpontban – Stummer Márton gitárművész barátjával lépett színpadra. A művészektől olasz dallamokat hallhattunk. Előadásuk méltó befejezése volt a különleges napnak.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply