Ismét ludas kását kínáltak Bódén

A kása az emberiség történetének az egyik legősibb étele. Különféle lisztes magvakból, gabonafélékből, kukoricából készítették. Napjainkban a legelterjedtebb a rizsből készült változata. A jó laktató ételek között tartják számon, amelyet húsételekkel tesznek változatossá. Az elmúlt évtízedekben a hagyományápolás elterjedésével a közösségi étkezések egyik közkedvelt fogása lett. Természetesen Márton-nap környékén ludas változata az, amely tért hódít.

Szimeiszter Imréné által vezetett Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai már hatodik éve vendégelik meg Márton-nap környékén a falubelieket, a meghívott vendégeket és a többi klubtagot. November 19-én délután kicsinek bizonyult a Bódéi Közösségi Ház. Baráti egyesületek, nyugdíjas klubok és intézmények vezetői érkeztek e jeles napra. Három hízott libából és 10 kiló rizsből két bográcsban készítették a kását, amelyet egy jókora üstbe összeöntöttek, így mindenki „egy tálból” evett. Kuriózumként készítettek néhány tányér szép sárga kukoricakását is, amelyet libatöpörtyűvel tálaltak. A kásás ételek elfogyasztása után még tetézték az élvezeteket finom süteményekkel. Közben a hidegre való tekintettel forralt bort és teát kínáltak kakaós kaláccsal.

A rendezvény idején a klubvezető elújságolta, hogy Szimeiszter Imre, a klub tagja november közepén, egy országos szavalóversenyen Arany János Fülemüle című költeményével sikeresen szerepelt. A jelenlévőknek is előadta ezt a hosszú költeményt a nyolcvanadik évét betöltött nyugdíjas.

Szimeiszter Imréné végezetül elmondta még, hogy félretették a lúdtollat, amely arra vár, hogy a hosszú téli estéken a régi időket idézve közösen megfosszák a tollszártól, a kocsánytól a puha, pihe paplannak, vánkosnak valót.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply