Kertápoló – Itt a málnaszüret ideje

Ha ősszel málnabokrot ültettünk a kertünkben, akkor elérkezett az idő a termés betakarításához. Sajnos egyre kevesebb kertben találkozunk már ezekkel az illatos piros bogyókkal. A boltok polcain is egyre ritkábban látni friss gyümölcsöt, inkább a fagyasztott változata kapható.

Június, a bogyós gyümölcsök érésének fő időszaka. Ilyenkor érik a ribizli a szeder és a málna is. Ezek a gyümölcsök igazi kincsei a házikerteknek. Nem igényelnek túl sok helyet, és gyorsan termőre fordulnak. Gyümölcseik változatosak, vonzóak, kellemes ízűek, és ráadásul számos módon felhasználhatók és tartósíthatók.

Azt azonban nem állíthatjuk, hogy kevés gondot okoznának, mert számos kártevő és betegség fenyegeti őket. Ezeket a kihívásokat szakértelemmel és megfelelő gondozással leküzdhetjük.

A málnapalánták választéka nagyon széles. Bármelyik kertészeti üzletben számos népszerű fajta közül tudunk választani, de tőosztással saját magunk is meg próbálkozhatunk a szaporításával. Bár a málnáról azt érdemes tudni és szem előtt tartani, hogy soha nem marad ott, ahova ültettük, így megesik, hogy ha túl közel volt a bokrunk a kerítéshez, akkor egyszer csak a szomszédba fog kikötni. Ennek az az oka, hogy a málna hajtásai, amelyek a termést hozzák, évente megújulnak. A több éves alapbokor folyamatosan növekszik és hajtásokat hoz. Az új hajtások a bokor bővülésével kiterjedhetnek a környező területre, és új gyökereket is hozhatnak létre. Ennek eredményeként a málnabokor terjeszkedhet és új területeket foglal el. Ezt a növekedési szokását mindig vegyük figyelembe ültetésnél és telepítésnél. Speciális technikákkal, mint például fóliákkal, vagy gyökérgát használatával korlátozhatjuk a növekedési területét, illetve rendszeres metszéssel és megfékezhetjük a terjedését.

A málna betakarítása a gyümölcsök érettségétől és a termesztett fajtától függően történik. Mindig csak teljesen érett állapotban szedhetjük le. Mivel a fürtökön a gyümölcsök nem egyszerre érnek be, ezért rendszeres ellenőrzést igényelnek. A málna akkor teljesen érett, ha könnyen le tudjuk húzni a szárról.

Mivel frissen nem sokáig tárolható így a lehető legrövidebb idő alatt el kell fogyasztani vagy valamilyen módon felhasználni. Biztosan vannak még olyanok, akik emlékeznek gyermekkorukból a nagyijuk isteni málnahabjára… A nagymamák ezzel kedveskedtek az unokáknak régen, fagyi helyett. Egyszerűen csak elővettek néhány tojást, egy kis gyümölcsöt és pillanatok alatt gyümölcshabot varázsoltak belőle. Ennél finomabb és egyszerűbb desszert talán nem is létezett akkoriban.

Így készült a nagyi gyümölcshabja: Hozzávalók: 25 dkg málna, 10 dkg porcukor, 3 darab tojásfehérje és pár csepp citromlé.

Elkészítés: A málnát villával összetörjük. A tojásfehérjét addig verjük a cukorral és a citromlével amíg jó kemény hab nem lesz. Hozzáadjuk az összezúzott málnát, és addig keverjük míg egységes állagú nem lesz. Jól lehűtve tálaljuk.

F. P. T.

Fotó: Futó

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply