Kígyóztak a kolbászok a VIII. Tóberkóbin

Fotó: Cs.B.É.

A magyarok legtöbb embert megmozgató gasztronómiai kalandozása a kolbásztöltés körül forog. A belőle készült fogások hidegen, melegen, sütve, főzve a magyar ételkultúra nélkülözhetetlen finomságai. A töltőversenyek sorát szervezik ősz végétől tavasz elejéig, amikor az időjárás alkalmas a füstöléssel való tartósításra. 

A Tósokberéndért Egyesület is már a nyolcadik kolbásztöltő versenyét szervezte február 26-án Tóberkóbi elnevezéssel, most először a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló “Hagyományőrző kolbásztöltőverseny Tósokberénden” című projekt alapján TOP-7.1.1-16-HESZA-2020-01814 számon.

A Kajdi fivérek is összeálltak egy verseny erejéig (Fotó: Cs.B.É.)

Tavaly nem tudták megrendezni, talán ezért is rekordszámú, 18 gárda érkezett az idei megmérettetésre a közösségi házba. Apa-Fia, HunGeri, Jó-Kiss, Kolbikák, Berénd City, Jó szerencsét, Kolb-Ászok, Emilió, Civil Kolb-Ászok, Béltöltők, Belesek, Anti Kóbi, Tósok City, Idős Házaspárok, Egó-Legó, Kajdiak, Kolbász kuratórium, Tósok-3 fantázianevű csapatok közel száz résztvevője mérte össze a gasztronómiában való jártasságát. Mivel a töltés a hagyományőrzés jegyében történt, ezért a versenyzőknek több kritériumnak is eleget kellett tenni. Kizárólag kézi erővel lehetett ledarálni a kolbászhúst és a töltéshez, sem használhattak elektromos gépet. Az eszközök csupán hagyományos, természetes anyagból készülhettek. Plusz pontot jelentett az egységes öltözet és az ősök használati tárgyaiból kialakított környezet. A két órányi munka eredményeként elkészült kolbász tálalása és ízvilága nyomott legtöbbet a latba. Mindezeket figyelembevéve a zsűrizést Csáki István, a Somló Hús Devecseri Húsüzem ügyvezetője, Kungl Zsoltné, az egyesület könyvelője, Szőke Bernadett, a Sportváros munkatársa és Csendes Róbert elnökségi tag végezte.

Többnyire hagyományos, jól bevált receptek alapján készültek a kolbászok, de azért volt néhány különlegesség: füstölt szalonnával, sajttal ízesítve, sőt még piros paprika nélküli is.

Elől Csáki István, a húsüzem vezetője, a zsűri elnöke értékeli a csapatok felkészültségét (Fotó: Cs.B.É.)

Hat bronz, hat ezüst és hat arany minősítést osztott ki a zsűri. Különdíjat, serleget három csoport vihetett haza. A HunGeri csapat a legerősebb, legcsípősebb kolbász elkészítéséért vehette át a kupát. A Beleseket, a legjobban összedolgozó, legegységesebb kis létszámú csapatként jutalmazták. Abszolút győztes a Kolb-Ászok (Németh és Szilágyi család) csapata lett. Ízletes kolbászuk mellett az ízléses tálalásukkal vívták ki az elismerést, amelyben a nemzeti színek domináltak. Saját készítésű céklás, tormás és mustáros szósszal is csigázták az ízlelőbimbókat és a zsűrire is tekintettel voltak, amikor a fűszeres ízek semlegesítésére, háromféle, három színű sajtot kínáltak.

A győztes hölgyek, Némethné és Szilágyiné nagyon megérdemelték a kupát (Fotó: Cs.B.É.)

A benevezettek nagyon készültek a megmérettetésre, amely többnyire egységes öltözetükben nyilvánult meg a legváltozatosabb feliratokkal. Kellemes színfoltja volt az eseménynek a Jó szerencsét nevű bányász csapat, akik mesterségük jelképeit hozták el a versenyre.  A Kajdi testvérek is összeálltak, egységet alkotva, a legfiatalabb közülük „Tóberkóbi” csiszolatú poharakkal lepte meg a rendező egyesületet. Idén indult először a versenyben az energikus Józsa-Kiss család, a szorgos Emilió nevű vegyes csoport, és a Civil-ház pedáns gárdája. A többi induló az előző évek tapasztalatát kamatoztatva vette sikeresen az akadályokat.

A remek hangulatú egésznapos program munkáiban jeleskedett Dorner László alpolgármester is, amikor az egyesület kolbászkészítésébe beszállt. Az esemény szervezője Geri Gyula és Csendes Róbert voltak. A húst a devecseri húsüzem biztosította az egyesület részére, ők pedig nevezési díj nélkül ingyen adták át a húst a versenyben indulók számára.

A töltés végén remek hangulatú nótázásé volt a főszerep (Fotó: Cs.B.É.)

A versenyzők és vendégeik véget nem érő nótaszóval búcsúztak az idei Tóberkóbitól, az egyesület legidősebb tagjának, a 86 éves Jáger Sándornak a közreműködésével.  A harmonika kíséretet idén Angermayer Tibor szolgáltatta.

Eredmények:

Arany minősítés: Apa-Fia, Kolb-Ászok, Béltöltők, Idős Házaspárok, Kajdiak, Tósok-3.

Ezüst minősítés: Kolbikák, Berénd City, Emilió, Tósok City, Egó-Legó, Kolbász kuratórium.

Bronz minősítés: HunGeri, Jó-Kiss, Jó szerencsét, Civil Kolb-Ászok, Belesek, Anti Kóbi. 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply