Medvehagyma a kertben és a konyhában

Ahogy beköszönt a tavasz, a kertek és erdők alig várják, hogy újra megmutassák pompájukat és frissességüket. Van egy növény, ami igazán jellemzi ezt az időszakot, az a medvehagyma. Ez a kis zöld csoda nemcsak ízletes és illatos, de gazdag tápanyagtartalma miatt egészségünkre is rendkívül jótékony hatással van. A kertünkbe ültetve mindig lesz saját fűszernövényünk.

A medvehagyma, vagy más néven vadfokhagyma, egyike azoknak a növényeknek, amelyek nemcsak a, természetben, hanem már sok kertekben is felfedezhető. Szereti nedves árnyékos helyeket, így fák alatt is termeszthetők. Könnyen felismerhető jellegzetes, fokhagymára emlékeztető illatáról és hagymás ízéről. Levelei sötétzöldek, hosszúkásak, és hegyes végűek. Feltűnő virágai pedig fehérek és csillag alakúak. Egyre népszerűbbé válik a kertekben való termesztése is, hiszen könnyen gondozható és számos ételhez adhat ízletes kiegészítést. Sokan azért kedvelik, mert frissességével, ízével feldobja az ételeket. Különféle receptekben, például pestókban, szószokban, salátákban és levesekben is nagyszerűen használható. Emellett számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A medvehagyma hagyományosan vértisztító hatású növényként is ismert. Segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét és elősegíti a keringést. Emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, így hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez és a fertőzések leküzdéséhez. Termesztése nem igényel különleges gondoskodást. Szereti a félárnyékos, nedves talajt, és jól megél a fák alatt vagy a bokrok között. Kertünkbe könnyedén telepíthetjük őket cserjék alá vagy fák alá, ahol a természetes talajon megtalálja az ideális környezetet. Nálam a diófa alatt bukkan elő minden évben, és ha nem sietek a leszedéssel a tyúkjaim leszüretelik helyettem. (Sajnos ők nem olvasták a “tyúkok nagykönyvét”, amiben azt írják, hogy ne adjunk nekik hagymaféléket.) De miért is ilyen népszerű növény a kertekben?   Talán mert sokkal biztonságosabb, mint a vadon történő szedése. A hirtelen jött felmelegedés miatt sajnos már előbújt a gyöngyvirág is, aminek levele nagyon hasonló a medvehagymával. Míg a medvehagyma egy rendkívül finom gyógynövény, addig a gyöngyvirág egy mérgező, veszélyes növény is lehet, ha a konyhaasztalra kerül. Ezért fontos mindig megfigyelni a leveleket még akkor is, ha a piacon vásároljuk vagy magunk szedjük a növényt az erdőben.  Törjük meg a leszedésnél a levelet, morzsoljuk picit össze és máris érezni fogjuk a fokhagymás illatot, ami a medvehagymát jellemzi. Ha ezt nem érezzük, akkor szinte 100%, hogy más növénnyel van dolgunk. De ha nem akarunk kockáztatni akkor bátran próbálkozzunk meg a kertünk árnyékosabb, nedvesebb területén a termesztéssel. Vásároljunk megbízható helyről friss és egészséges medvehagyma gumókat vagy növényeket. Ezeket a kertészeti áruházakban vagy online kertészeti üzletekben tehetjük meg legbiztonságosabban. Ültessünk minden hagymagumót 5-10 cm mélyre és legalább 10-15 cm távolságra egymástól. Ahogy a növényt is. Egy idő után úgy is önálló életet kezd élni és szépen elszaporodik mindenfelé.  Magról is vethetjük, amit most kell majd szedni elvirágzás után, de a vetést azt inkább ősszel tegyük meg. Mint sok hagymás növénynek a medvehagymának is szüksége van a csírázáshoz a hideghatásra. Aki nem akar várni őszig az most is próbálkozhat a magok elszórásával, ám előtte 2 hétre rakja mélyhűtőbe a magot. Ezzel kicsit be lehet csapni és csírázásra bírni. Az ültetést követően folyamatosan öntözést igényel, ügyeljünk arra, hogy mindig nedves legyen a talaj. A csírázás általában 2-4 hétig is eltart. Bármelyik módszert is válasszuk, a medvehagyma gondozása viszonylag egyszerű, és miután megtelepedett a kertünkben szinte kiirthatatlan lesz. Érdemes kipróbálni és felfedezni ennek a csodás növénynek az ízvilágát és jótékony hatásait!

F. P. T. Fotó: Futó

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply