Megújult a kispiac

Az ajkaiak kedvenc találkozóhelye volt egykor a kispiac, amikor még olyan tekintélyes kereskedők dolgoztak itt, mint Liszai Ferencné vagy Bécsi János, emlékezett vissza megnyitó beszédében, Schwartz Béla polgármester október 21-én, a felújított termelői piac átadásán.

A Kaszinó épület homlokzata, a kispiac környéke és a hozzá kapcsolódó üzletsorok 140 millió forintból újultak meg, ebből több, mint 8 millió forintot az üzlettulajdonosok finanszíroztak. A munkákat az AVÉP Kft végezte, Hornyák Attila, Ajka főépítésze tervei alapján. Az átépítéseknek nincs vége, mert még ősszel lebontják a régi strandhoz tartozó wc-ket, amit tavasszal a légópince és a trafó épülete követ majd. Ennek helyére minél több zöldterület megtartásával parkolók épülnek. A polgármester bízik abban, hogy az ajkaiak úgyanúgy fogják szeretni ezt a felújított helyet, mint az egykori fiatalok. A felújított létesítményt a lakók és az itt élők nevében dr. Horváth József alpolgármester vette át. – Én 53 éve élek Ajkán és ilyen szép még nem volt a kispiac. -idézte fel az alpolgármester is, milyen volt annak idején ez a környék, egyben örömét fejezte ki, hogy Ajka Város Önkormányzata életet lehelt ide az óvárosi részre is, így újra szép formában tud tündökölni ez a városrész.

A kispiac jelenleg termelői piacként működik minden pénteken 15-tól 18 óráig. Sokféle árus és portéka megfordult már itt, de hús és sajt szinte mindig kapható.

Bátyjával közös családi vállalkozásként, Rózsa Bálint Takácsiból érkezik minden héten, hagyományos módon készült, füstölthúsaival és húskészítményeivel, amik nem tartalmaznak tartósítószert. Standja előtt mindig hosszú sorok állnak. Termékeit sokan szeretik és visszajáró vásárlói vannak. A sajtos virslitől kezdve a sonka, kolbász, szalonnáig minden kapható nála. Mindig friss és gyönyörű termékei vannak.

Már a kezdetektől olyan négy éve állandó vendég a piacon Csőszi Attila is, aki különleges és mindenféle kerti ízvilágú sajtokat és tejtermékeket árul. Szinte felsorolni is nehéz, hány féle ízesítésű sajttal találkozhatunk a standjánál. Ő Kecskemétről érkezik minden héten, hogy elhozza a Dél-Alföld napsütötte tájak csodás ízeit. Sok sajtimádó tányérjára került már a portékájából. Kínálatában megtalálhatóak 18-20 féle kecske és tehéntejből készült érlelt sajtok, csípős, diós, fokhagymás, bazsalikomos, vagy épp szarvasgombás változatban. Attilánál kötelező megkóstolni vásárlás előtt a sajtokat, így aki egyszer is megízleli ezeket az adalékanyagmentes, egészséges, házi készítésű, érlelt, füstölt sajtokat, az biztos visszatérő vásárló lesz.

Mostanában állandó árus még Marton Tibor őstermelő, aki Padragkútról érkezik hamisítatlan, igazi termelői mézeivel. Kínálatában kilenc féle méz található. Legyen az immunerősítő vegyes virágméz, vagy köhögéscsillapító akác vagy hársméz, nála mindig kapható. Aki különlegességre vágyik, felfedezhet a standján gesztenye és erdei virág mézet, vagy lépesmézet, propoliszt. Tibor termékei 100%-ban természetes mézek, nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot, csak a méhek által feldolgozott, a virágokról gyűjtött nektárból származó cukrokat, aminosavakat, vitaminokat, és egyéb természetes alkotóelemeket. Ezért is érdemes termelőtől vásárolni, és időnként kipróbálni különböző fajtákat, akár kisebb kiszerelésben is.

A termelői piacon találkozhatunk időről-időre süteményekkel, tésztákkal, de házi készítésű szörpök, lekvárok és savanyúságokért is érdemes idelátogatni. Szezonális és karácsonyi időszakban temetői koszorúk és karácsonyfák is kaphatóak itt.

F. P. T. Fotó: Futó

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply