Nem mindegy, hogy mit eszünk

Sok év lemaradását kell bepótolni, hogy a közétkeztetésben a táplálkozással hozzájáruljanak az egészség megóvásához. Az ajkai Szociális Szolgáltató és Gondozási Központban június 16-án ételkóstolóval egybekötött tájékoztatást adtak az élelmezéssel foglalkozó szakemberek e fontos témában.

Az igazgatónő meghívta a civil szervezeteket, nyugdíjas klubokat, gondozásban részesülőket és a környék lakóit arra az ismertetőre, amelyen a minőségi táplálkozás volt a téma. A bemutatón részt vett Schwartz Béla polgármester, aki örömmel üdvözölte Mihályi Melinda igazgató kezdeményezését, hogy e rendkívül időszerű tájékoztatót megszervezte. Elmondta, hogy sajnos a városiasodás rossz irányban hat az egészségre. Számos betegség kialakulásának az alapja, amelyek az étrenddel, a táplálékbevitellel szoros kapcsolatban vannak. Ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a táplálkozásra, főleg a minőségi táplálkozásra.

Dr. Csonka Csaba előadásából bővebben tájékozódhattak. Szeptembertől lépett életbe az új étkeztetési rendelet a közétkeztetésben, amelynek igen fontos eleme a sószegény és változatos étrend. Hangsúlyozta, hogy mindenből lehet fogyasztani, csak módjával és ne feledkezzünk meg a mozgásról sem.

gyj_egeszseges taplalkozas bemutato 2376Rudolf-Beledi Bernadett élelmezésvezető, igazgatóhelyettes az intézmény szolgáltatásait ismertette. Elmondta, hogy 350 adagos konyhával rendelkeznek. Ők biztosítják a bentlakásos intézményeikben is az ellátást. A szociális étkeztetés a városban és külső településrészeken is megoldott általuk. A napi egyszeri meleg étel helyben fogyasztással vagy szállítással igényelhető. Minden szerdán gluténmentes kenyeret sütnek, ez azért is fontos, mert több, mint harminc betegséget a glutén fogyasztása okozhat. Diétás étrendet igénylő ellátottak részére szakorvosi javaslatra is biztosított az étkeztetés. Az élelmezésvezető elmondta, hogy januártól a város közintézményeibe járó óvodás és iskoláskorú gyerekek diétás ellátását ők biztosítják, így 25%-al növekedett az étkeztetést igénybe vevők létszáma. Ismertetője végén a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásról tájékoztatta a jelenlévőket. A szolgáltatás a saját otthonukban élő idős emberek biztonságérzetét erősíti.

gyj_egeszseges taplalkozas bemutato 2357Mihályi Melinda beszámolt arról, hogy 2015 januárjától fokozatosan vezették be az új receptek szerinti főzést, így szeptemberben nem okozott gondot sem az ellátottaknak, sem az élelmezésben dolgozó szakembereknek a változás. Táblázat alapján főznek, ahol az életkort is figyelembe véve dietetikus iránymutatásai alapján készítik az ételeket. Az ellátottak az egyéni észrevételeiket is megtehetik, mivel egy füzetet helyeztek ki, amelybe beírhatják a javaslataikat.

A tájékoztatót követően rostban dús, tejtermékekben gazdag hideg ételeket szolgáltak fel, amelyeket mindenki megkóstolhatott. Nagy sikere volt a gyümölcssalátának.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply