Kályhára volna szükség és sok véradóra

Lakossági felajánlásokat és véradókat vár a Vöröskereszt. A munkatársak tapasztalatai szerint az emberek segitőkészsége a régi, viszont egyre több a rászoruló. Ugyan még csak most köszöntött be a nyár, a vakáció, de ők már az őszre gondolnak. Kályha és iskolai felszerelés felajánlást várnak. 

– A véradók száma ugyan elkeseredésre nem ad okot, de szeretnénk, ha többen vállalkoznának arra, hogy így segítsenek beteg, vagy balesetet szenvedett embertársaikon – fogalmazta meg Tóth Enikő, a Magyar Vöröskereszt Ajka területi vezetője. – Minden héten a kórházban várjuk a véradókat, azon kívül a területünkhöz tartozó falvakban is szervezünk véradásokat. Falunapokon, nagyobb létszámot vonzó rendezvényeken is kint vagyunk. A Művészetek Völgye programsorozata idején Vigántpetenden várjuk a véradókat. Aki vért ad, napijegyet kap ajándékba.

Ajkán foglalkoztatóknál is szerveznek véradást. A rendszeres véradókat minden évben ünnepségre hívják és megajándékozzák. A lista összeállításakor kiderül, hogy százszoros véradót is ünnepelhetnek, a negyvenszeres, ötvenszeres, hatvanszoros pedig egyáltalán nem ritka.

A Vöröskereszt másik alapvető feladata, hogy a nehéz élethelyzetbe került embertársait segítse. Ehhez ők is segítséget várnak a lakosságtól. Tapasztalataik szerint az emberek segítőkészek. A rászorulók száma viszont növekszik.

– Még nyáron, a fűtési idény kezdete előtt szeretnénk egy idős, egyedülálló személynek kályhát szerezni, ehhez kérnénk felajánlást a lakosságtól – tudtuk meg. – Bármilyen kályha megfelelne, amelyik működőképes. A rászoruló még a télen jelezte a kérését, de azóta sem volt ilyen felajánlás.

Mindig szükség van jó állapotú ruhákra, cipőkre is. Főként a gyermekholmikra és a női ruhákra nagy az igény. A segélyszervezet munkatársai kérik a felajánlókat, hogy használható és tiszta holmikat vigyenek. A szakadttal, piszkossal nem tudnak mit kezdeni, a tárolás és az elszállítás csak gondot okoz.

A munkatársak nyitvatartási időben várják a lakosság felajánlásait. Tartós élelmiszerre mindig szükség van. A Vöröskereszt évente egyszer, karácsony előtt tart gyűjtést a Tesco áruházban, majd a csomagokat még az ünnep előtt eljuttatja a rászorulókhoz.

A tanévkezdés előtt a nehezebben élő családoknak jól jönnek a más gyerekek által kinőtt ünneplő ruhák, tornafelszerelés, vagy a megunt iskolatáska, hátizsák, tolltartó.

A Vöröskereszt munkatársai a Tűzoltó utcai helyiségükben rendszeresen tartanak adományosztást.

(ta)

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply