Sütés-főzés a diófák árnyékában

Pillanatkép a versenyről (Fotó: Györkös)

A XI. Noszlopi Diófás Főzőversenyt a Lucullus Serlegéért augusztus 4-én rendezték meg Noszlopon. Tizennyolc csapat nevezett a megmérettetésre, közülük a Gasztró Angyalok és Ördögök fantázianevet viselő nyárádiak vehették át a legjobbnak járó serleget.

A közvetlen, baráti hangulatú felnőtt és ifjúsági nyílt versenyre Ajkáról is érkeztek csapattagok, többek között a Főnix DC Juniort erősítve, ám a legnagyobb utat a Tolna megyei Ozorai Pipóék tették meg.

Három kategóriában indulhatott a 148 versenyző: készíthettek tájételeket (magyaros, illetve lakóhely szerinti), de családjuk kedvenc ételeit is bemutathatták a bírálóknak. Szabó Péter, Kalla Kálmán, Ferenczi István gyémánt, Könyvné Dózsa Erzsébet, Farkas Zoltán arany diplomás gasztronómusok alkották a professzionális véleményalkotókat. Felső Sándor, Noszlop község polgármestere és Városi Attila iskolaigazgató főzni szerető laikusként segítették a munkát. 37 fajta étel közül kellett kiválasztaniuk a legízletesebbet, emellett a terítéket is pontozták. Minden csapat kapott ajándékot, összesen 350 ezer forint értékben.17 érmet osztottak ki, 2 csoport részesült különdíjban, Lucullus Serlegével pedig a gyakorta visszajáró nyárádiak lettek gazdagabbak. A győztes csapat tócsis húst készített hazai alapanyagokból. Vezetőjük elmondta, hogy állattenyésztéssel, növénytermesztéssel foglalkoznak a településen, amellyel hasznos munkát biztosítanak a közfoglalkoztatottak számára, illetve az oktatási intézményekbe járó csemeték is részesülnek az egészséges, vegyszermentes ételekből és eltett savanyúságokból.

Az ajkai Szabó Péter főszervező elmondta, hogy a rendezvényen mindig az ember áll a középpontban, hiszen a teríték, a dekoráció sokat elárul a készítőjéről. Egyetlen cél lebegett a szemük előtt, mégpedig, hogy az emberek jól érezzék magukat ezen a napon, boldogok lehessenek a diófák hűs árnyékában.

This slideshow requires JavaScript.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply