Tizedik ízparádé volt Noszlopon

„Ha elfeledjük nemzeti eledeleinket, sérülni fog identitásunk” – Mikszáth Kálmán halálának 110 éves évfordulóján éppoly aktuális az aggodalma, mint, amikor országgyűlési képviselőként kiállt a magyar konyha tradicionális ételeinek a védelmében.

Szabó Péter, a környék legtekintélyesebb gasztronómusa és lánya, Szabó Melinda, a Lucullus Fogadó gasztronómiai vezetője bizonyára elnyerné a nagy író elismerését napjainkban is a rendszeresen szervezett programokkal, amelyekben a hagyományok ápolása áll a középpontban. Február 9-én 10. alkalommal szervezték meg a „Noszlopi Ízparádé” elnevezésű házi készítésű ételek versenyét, kóstolóját, vásárát a falu sportcsarnokában, négy kategóriában kiskukták és felnőttek számára. Kocsonya parádé és vásár programban a versenyen túl meg lehetett vásárolni a „Napszámos” és „Báró” fantázianevű közkedvelt téli finomságot. A házi sütemények, fánkok, torták versenyét követően kóstolásra is alkalom nyílt. Kenyerek kategóriában a hagyományos és formában sütött, dagasztott kelteket lehetett ízlelni és mustrálni. Idén is meghirdették az eltett ételek versenyét, ahol lekvárokat, savanyúságokat, befőtteket és rostos leveket, már egy héttel az ízparádé előtt a bírálók elé vitték az ügyes, gondoskodó háziasszonyok.

A kiskukták versenyében hat csapat mutatta be sütési tudományát. Közöttük az ajkai Csodabogár tehetségpont, a Katica óvoda Napsugár nevet viselő csoportja, akik mézes kalácsból készítettek házikót és banán nyalókát kínáltak sok kis mézeskalács apró sütivel. Nagy Szilvia Beáta és Enesey Rita felügyelete alatt gyúrták, formázták a remekműveket, amelyekért arany minősítésben részesültek. Az apróságok még szilvalekvárt is készítettek az óvodapedagógusok felügyelete mellett, amelyért külön dicséretet kaptak a bírálóktól.

Sztarácsekné Bódis Ernesztina Ajkáról érkezett családjával. Sikert aratott a gyönyörű gesztenyemousse tortája és a többféle ízesítésű pille cukorkája. Arany minősítést kapott az igényes munkájáért. Lánya Sztarácsek Nóra Csillag és Ánizs duó tagjaként Szijártó Eszterrel sütőtökös muffint és kókuszos piramist készített. Részt vett a versenyben az anyukája és az anyósa is, akik szintén a legszebben csillogó érmet és hozzá számos ajándékot kapták elismerésként.

Szabó Péter fogadós, éttermi mester, Gyémánt Diplomás Gasztronómus összegzésében elmondta, hogy 576 résztvevője volt az eseménynek, ahol 1237 adag 366 féle ételt készített a 248 nevezett versenyző. A szakértő zsűri 235 érmet, 17 serleget osztott ki. Különdíjban részesítették a Nyárádi Önkormányzat Startmunka mintaprogramban résztvevő közösségét és Tapolcafő sokszínű bemutatkozását, tőlük még az eltett ételek kategóriájában kocsonya is érkezett, amelyet Nagy Károlyné dunsztolt ki nagy szakértelemmel.  Az utánpótlást, a kiskuktákat külön kiemelte a szervező, hiszen 196 kisgyerek 14 kísérővel 102 féle finomságot mutatott be ezen a délelőttön.

A versenyre évről évre, a megye számos településéről érkeznek résztvevők, akik főleg a tradicionális finomságokkal neveznek, amelyekkel megőrzik őseink gasztronómiai szokásait. A sok-sok finomságot felvonultató, főleg háziasszonyok, így biztosítják az ételek megőrzésének folytonosságát a tágabb és szűkebb környezetükben.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply