A dekupázsoláshoz a minta tépve jó

Fotó: Futó

Mátyás király uralkodásának idején a királyi udvarban és a főúri palotákban még jellemzően kézzel ettek evőeszköz helyett. Az étkezés végén pedig a földig leérő abroszba (vagy az asztal körül somfordáló kutyák szőrébe) törölték a kezüket a nemesek. Ilyen előzmények után született meg a szalvéta. Persze míg eljutott a kezdetleges fehér textiltől a mai színes, modern, papír nyomatokig, nagyon sok változáson ment át.

A megfelelő szalvéta kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy vendégeink kényelmesebben étkezzenek és ehhez egy csinos szalvétatartó még dekoratívabbá teheti az asztalunkat. A felnőtteknek szóló kreatív foglalkozáson a  két programszervező, Horváth Rita és Viaszné Meinczinger Katalin irányítása mellett a vmk aulájában gyűltek össze április 11-én a klubtagok, hogy alkossanak valami szépet.

Alapanyagnak natúr, kezeletlen fenyőfából készült tartót kapott mindenki, amit aztán dekupázs technikával varázsoltak színessé. A rózsaminta talán mindenki nagy kedvence, mert többször visszatérő eleme a foglalkozásoknak, ez most sem volt másként. Ám aki változatosabbat szeretett volna, az pillangós, vagy modern motívumot is választhatott díszítésül.

– A dekupázs technika egyik fontos mozzanata az, hogy nem szabad vágni a mintát hanem szépen körbe kell tépdesni. Így a szalvéta papírrostjai nem alkotnak éles kontúrt, hanem bele simulnak a kezeletlen fa felületébe. Ezzel a módszerrel olyan hatást érünk el mintha festve lenne. A körbe tépkedés után fontos még a szalvéta lerétegezése, mert csak a legfelső nagyon vékony rétegével érjük el ezt a hatást, meg így tudja a dekupázsragasztó is jól átáztatni és nem maradnak alatta levegőbuborékok – osztotta meg lapunkkal a trükköt Viaszné Meinczinger Katalin.

A ragasztás után színes akrilfestést kaptak még a tartók, ami tartósabbá és még színesebbé varázsolta az így elkészült alkotást. A nyári szünet előtt a szervezők még két foglalkozásra várják az érdeklődőket.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás