Együtt több tonnát nyomtak ki

Fotó: Györkös

Taroltak a bánkis diákok a 18. Fekvenyomás Diákolimpián, amit a Magyar Erőemelő Szövetség megbízásából az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében tartottak február 3-án a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Zala megyéből érkezett fiataloknak.

A verseny célja elsődlegesen a sportág népszerűsítése volt az általános és középiskolás tanulók körében, valamint a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztésére irányult. Nem kétség az említett sport műveléséhez elszántság, kitartás, erő és gyakorlás kell, hiszen hiába tűnik úgy, hogy csupán az előre bemondott súlyt kell kinyomni néhány másodpercre, sokkal több ez annál. A helyes gyakorlat bemutatatása szigorú szabályok szerint történik, ahol akár egy rossz mozdulat is érvénytelenné teheti hónapok/ évek munkáját.

Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke, a verseny védnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy a diákok nemük szerint és életkoruk alapján adott csoportban mutathatták meg erejüket, de az sem volt mindegy, hogy milyen súlyban vannak, hiszen a lányoknál 8, a fiúknál pedig 9 súlycsoport volt meghatározva.

Start! – Liliána mindhárom gyakorlata érvényes volt

A sportrendezvény mérlegeléssel és bemelegítéssel kezdődött, majd a versenyzőket név szerint szólították az aulában felállított padhoz, ahol az előre bemondott súlyt kellett levenniük az állványról, kinyomniuk (és visszahelyezniük) a megfelelő vezényszavak hallatán. Minden diáksportolónak három gyakorlat bemutatására volt lehetősége, amelyek közül a legnagyobb súlyú érvényesen teljesített gyakorlat számított a végeredmény szempontjából.

A kigyúrt hátú srácok és a törékenynek tűnő, de annál erősebb lányok komoly erőpróbát mutattak be a kis számú, de annál lelkesebb közönségnek, bizonyítva, hogy kemény fából faragták őket és képesek hatalmas súlyokat a megfelelő technikával kinyomni. A bánkis diákok hozták a formájukat a versenyen, hat első helyezést és két második helyezést gyűjtöttek be a verseny végére. Közülük is kiemelkedőt nyújtott Endrődy Liliána. Az 50,7 kilogrammos, 2002-es születésű ifjú sportoló 42,5 kilogrammot emelt a magasba, ami egy lánytól hihetetlen teljesítmény. Veingartner Attila a maga 79,3 kilogrammjával 110 kilogrammot nyomott ki. Természetesen mindketten megnyerték kategóriájukat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás