VÁLASZTÁS’18 Ajka a Fideszre adta a voksát

Fotó: Györkös

Ajkán a 29 választókörben összesen 15884-en adták le érvényesen szavazataikat egyéni jelöltekre. Ez 68 százalékos részvételi arányt jelöl. Fenyvesi Zoltánra 7021 szavazat érkezett a városban, ez 44,2 százalék. Rig Lajos 5753 szavazatot kapott, ez 36,2 százaléknak felel meg. A harmadik Kárpáti Lajos lett, aki 2248 szavazatával 14,2 százalékot ért el. Pártlistára érvényes szavazat 15750 érkezett. Ebből a Fidesz 7145 darabhoz jutott, ami 45,4 százaléknak felel meg. A Jobbikra 3270-en szavaztak, ez 20,8 százalék. Az MSZP-Párbeszédet 2607 szavazatával 16,6 százalékon mérték.

Az már vasárnap éjjel világossá vált, hogy az országos parlamenti választások nem hivatalos győztese 133 mandátummal a Fidesz-KDNP pártszövetség. (A 444.hu azt írta másnap, hogy az országban 100 ezerrel többen szavaztak a Fidesz ellen, mint mellette, de a jelenlegi választási rendszerben még ez is kétharmados parlamenti többséghez juttatta a most is kormányzó pártot.)

Veszprém megyében is mind a négy választókörzet, így a 3. számú is, fideszes képviselőt küldhet az országgyűlésbe, mégpedig Fenyvesi Zoltán személyében.

Ajkán nap közben rendben folytak a választások, hosszabb sorok sehol sem alakultak ki. Dr. Jáger László címzetes főjegyző szerint rendkívüli eseményre, ami a választások rendjét megzavarta volna, sehol sem került sor.

Képalá: Napfény, virágillat, választás…

Ajka választ

Városunkban az országgyűlési választásokkal egyidőben zajlott a IV. Ajkai Duatlon, ami a jelek szerint jól megfért az országos eseménnyel. Talán ez is eredményezte azt, hogy Ajkán valamivel több, mint kétszáz átjelentkező szavazott.

Hubai Tímea, a Borsos Iskola tanára, aktív duatlon versenyző a verseny után szavazott

Tóth Mihályné lányával, Rozáliával ment szavazni Csingerbe kora délután. A nyugdíjas asszony kérdésünkre elmondta, hogy változást szeretne. Arra szavazott, hogy a fiataloknak legyen biztos megélhetést nyújtó munkalehetőség, itthon is tudjanak érvényesülni, gazdasági okok miatt ne kelljen külföldön családjuktól, idős szüleiktől, kisgyermekeiktől távol munkát vállalniuk. Az asszony szeretné, ha egy végigdolgozott életet követően az idősek is kapnának annyi pénz, amelyből meg tudnak élni. Tóth Mihályné minden választáson részt vesz, a parlamentin és az önkormányzatin is. Újságokból tájékozódik, mielőtt eldönti, kinek szavaz bizalmat. A programok, a választók életét megkönnyítő intézkedések érdeklik, nem az, hogy ki mit mond a másikra. Lánya szintén mindig szavaz, hiszen tudja, az akarata csak így érvényesülhet.

Tóth Mihályné és leánya Rozália a szavazás után Csingerben

Munkatársunk elbeszélgetett egy első választóval is, aki jelenleg egyetemre jár, de nevét nem kívánta az újság hasábjain szerepeltetni. Neki, mint sok fiatalnak, az is fontos, hogy az elfogadható program mellett a jelölt a szimpatikus legyen számára. Ma már a világhálón mindenkinek a megnyilvánulásai elérhetőek, így könnyű felkészültnek lenni. A fiatalok szerint a jó politikus érti, amit mond és úgy beszél, hogy mások is értsék. Ha kell, elérhetik a választók, legalább egy szakterületen kompetens szakember, kiáll mások érdekéért, művelt, közvetlen és nem árt, ha mellette laza, vidám, “jó fej” is. Az egyetemista hamar eldöntötte, hogy az általa elképzelt politikus képhez a Jobbik jelöltjei állnak legközelebb. A döntését a családjával beszélte meg, a barátokkal, diáktársakkal a politika nem szerepel a kedvenc témáik között. Az elmúlt egy hónapban a közösségi oldalakon ugyancsak megfogyatkoztak az ismerősei. Aki politikai tartalmat osztott meg az oldalán, azonnal törölte. Mint mondta, a politikai meggyőződés magánügy és azt sem posztolja ki, hogy mennyi az ösztöndíja, mi a bankkártyája pin kódja, vagy éppen ki  a barátnője. Ezentúl minden választáson részt vesz, azt elképzelhetetlennek tartja, hogy részt vegyen a politikában, viszont ha egy neki szimpatikus politikus kérné, hogy informatikai ismereteivel segítse a munkáját, örömmel tenné.

Kezdődik a szavazatszámlálás..

– Hetedik alkalommal szavaztam, mindig részt veszek a parlamentin, az önkormányzatin, sőt az időközin is, ha van, mondta lapunknak egy középkorú nő. Családunk baloldali gondolkodású, én is erről az oldalról választok jelöltet. A program alapján döntök, nem a személyes szimpátia számít. A választási rendezvényekre is elmegyek. Most azonban csalódott vagyok, a migránsok, a kerítésbontás, meg kerítés nem lebontása volt a téma. Pedig engem jobban érdekel a könnyűipar helyzete, azon belül is a ruhaiparé. Varrónő vagyok és a családban még két varrónő  van rajtam kívül. Mióta tele van az ország rossz minőségű, de olcsó ruhaneműkkel, amiket kamionokkal hoznak be messziről, azóta a varrónők nem kellenek, a varrodák bezártak. Mi a dömpingáron kínált termékekkel nem tudunk versenyezni. A sok szegény ember meg csak azt tudja megfizetni. Hiába tudja, három hónapig tart, vagy addig sem. Amikor megszűnt a munkám, optimista voltam, otthon nyitottam varrodát, majd három hónap múlva rájöttem, nem megy. Nem volt már energiám, hogy naponta ötször elmagyarázzam, hiába ezer  forint volt a nadrág, akkor sem tudom száz forintért átalakítani. Nemrég volt osztálytalálkozónk, sajnos, lehangolóra sikerült. A 28 fős osztályból ketten dolgoznak a szakmában, a többi valahol szerel valamit vagy közmunkás. Ez is a szellemi értékek elpocsékolása szerintem.

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás