Libalakoma a nap végén

Az Ajkarendeken élők életében igen fontos szerepet játszik a sváb hagyományok megőrzése, ápolása és átadása a fiatal generációnak. Ebben nagy szerepe van az Ajkarendekért Egyesületnek is, ezért idén is megtartották a Márton napi családi hangulatú összejövetelüket.

A program faültetéssel kezdődött az iskola mögötti parkban. Még 2015-ben az első 800 év tiszteletére az egyesület nyolc hársfát ültetett, de nem mindegyik élte túl a telet, azokat pótolták és egy evodia is a földbe került.

Márton napon nem maradhat el a lampionos felvonulás, ezért a művelődési házban a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda óvodapedagógusai segítségével egy kreatív foglalkozás keretében mindenki elkészíthette a saját kis lámpását. A Dália Nyugdíjas Klub tagjai sem tétlenkedtek, ők kemencében sült langallóval és forró teával kedveskedtek a vendégeknek. A Márton-napi népszokásokhoz tartozik, hogy ilyenkor kóstolták meg először az újbort, ezért a Kisbadacsony Baráti Egyesület gondoskodott a jó hangulat mellett a forralt borról.

Míg a gyermekek kreatívkodtak, addig a felnőttek  izgalmas mesterségbemutatón ismerkedhettek meg Tóth Csaba népművészeti fémdísztárgy-készítő munkáival. A bátrabbak kipróbálták azt is, hogy milyen addig ütni a vasat amíg meleg.

Ezen a délutánon sem maradhatott el a “Rendeki sál“ továbbkötése, hiszen minden fontos eseményen újabb centiméterekkel gyarapszik a többféle stílussal és mintával kötött nyakbavaló a szorgos kezeknek köszönhetően. Rainiss Andrea egyesületi elnök szigorúan betartatja, hogy a sálhoz csak közösségi összejöveteleken, vagy helyben a könyvtárban lehet hozzákötni.

Kötögetők akadnak bőven, így most már 100 méter hossznál tartanak, amivel majd Ajka várossá nyilvánításának 60 évfordulóján szeretnék az Ajka és az Ajkarendek táblát összekötni a kerékpárúton. Erdősi Mária különösen büszke arra, hogy a közösségi disznóvágáson ő tanította meg Mics Lászlót a kötési technikára, amivel így a férfinem is hozzájárult a sál gyarapodásához.

A régiek úgy tartják, hogy Márton napon kötelező libás ételt fogyasztani, hiszen a mondás szerint aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. Ezért a nap zárásaként az Ajkarendekért Egyesület gondoskodott arról, hogy a látogatók elkerüljék ezt a fenyegetést és a kultúrházban ínycsiklandó libaétkeket tálalnak a vendégeknek, párolt káposztával, sváb pogácsával és mézes sütőtökkel.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply