Rendeken libacombbal őrzik a hagyományokat

Az Ajkarendekért Egyesület már 2009 óta dolgozik azért, hogy megőrizze a falu hagyományait és segítse összekovácsolni az itt élő embereket. Egy régi hagyomány idéztek fel november 6-án, amikor Márton napi liba lakomára hívták a településrész lakosságát a helyi művelődési házba.

A Márton napi liba lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg az évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni.

A hiedelem szerint Szent Márton napján ludat illik enni, mert aki Márton napján nem eszik libát, az egész éven át éhezni fog. Mivel az egyesület nem szeretné ha bárki is éhezne a faluban, ezért Pék Zsuzsanna, a rendezvény főszakácsa segítségével 30 kiló libacombot vásároltak, amit a kultúrház kemencéjében sütöttek ropogóssá.

A 2016-ban épült kemence elengedhetetlen szereplője a kulturális rendezvényeknek. Már számtalan étel készült benne a rendekiek örömére. A hatalmas, minden jóval teli tepsik kemencéből való kivételéhez három erős férfi kézre volt szükség. A pirosra sült libacombok mellé párolt káposztát, sváb pogácsát, sütőtököt és mézes sült almát is kínáltak a vendégeknek.

A gyerekekre is gondoltak a szervezők, hiszen a délután folyamán mindenféle libás dolgot alkothattak papírból és az esti felvonulásra mindenki elkészíthette a saját egyedi kis lampionját is. A bátrabb gyerekek és felnőttek még egy libás arcfestést is kipróbálhattak, melyet Kanczler Melinda varázsolt az arcokra.

A kalácssütő versenyre öt lelkes konyhatündér jelentkezett, akiknek a finomságát a közönség zsűrizte. Díjazni lehetett svéd és több hagyományos kalácsot is többféle ízesítéssel. Az Ajkarendekért Egyesület  hatalmas mákos csillagát Hegedűs Mária készítette, amivel első helyezést ért el. A verseny egyetlen férfi résztvevője, Cernák Róbert második lett, ő egy csokis-diós, izraeli kalácsot, más néven babkát hozott a kóstolásra. Harmadik lett Vántsa Dóra kalácsa és holtversenyben végzett a negyedik helyen Wolfné Ilus és Rosta Mária kalácsa.

A zsűri dolgát megnehezítette a sok finomság, mert mind látványban, mind ízben mindenki a maximumot teljesítette, ezért helyezéstől függetlenül mindenki nyert ezen az estén, és az is bizonyos, hogy az Ajkarendekért Egyesületnek köszönhetően a rendekiek nem fognak egész éven át éhezni, hiszen jó társaságban, a finom libás ételek kóstolása mellett, egy jól szervezett remek hangulatú rendezvényt tudhatnak maguk mögött.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply