Rendeki termelői vásár forralt borral

Már második alkalommal szervezte meg Huéber Katalin élelmiszer minőségbiztosító agrármérnök és kistermelő Rendeken a Szent Márton napi Termelői és Kézműves vásárt. A művelődési ház udvara november 9-én ismét vásártérré alakult, ahova olyan engedéllyel rendelkező termelők és kézművesek jöttek el, akik szívesen mutatták be portékáikat.

Választék volt bőven, 14 asztalnál lehetett vásárolni. Sajtok, mézek, gombák, hidegen sajtolt olajok, termelői borok, lekvárok, pékáruk, hímzések, bőr ékszerek, kerámia és dísztárgyak, valamint egyéb kézműves termékek közül “csemegézhettek” a látogatók.

Halász Csaba Nemesgörzsönyről érkezett méz különlegességeivel. Már előre gondolván az influenza megelőzésre, kínálatában megtalálható volt több immunerősítő szirup, virágpor, propolisz apiterápia. Méhviszból öntött angyalkás dísz gyertyáival  a karácsony hangulatát is felidézte.

Karsai Anikó (Polányi Laska) is gondolt már a hideg időkre, szárított Shiitake gyógygombával és örleményekkel érkezett. Ez a távol-keleti országokban jól ismert gomba rengeteg gyógyhatással bír, Japánban a gyógyító ételek egyik alapanyaga.

Az ötletgazda Huéber Katalin is igazi dzsem különlegességgel és ivólevekkel készült. A rózsa és bicske ivólevek mellett a vásárba elhozta a harmadik nemzeti szörp és lekvár versenyen nagy arany minősítést kapott pikáns paprika dzsemét is.

A borús és a hideg idő ellenére is sokan eljöttek nézelődni és vásárolni. Tóth Csaba népművészeti fémdísztárgy készítőnél a kovács mesterséggel ismerkedhettek meg a bátor jelentkezők. Dinamikus kalapácsolás mellett egy úgynevezett lapolsástechnikával késeket csinálhattak a kíváncsiak.

A vásári jó hangulatot a Dália Nyugdíjas Klub kemencében sült langallói és a Kisbadacsony Baráti Egyesület forralt borai tették egyedivé. Nincs is annál jobb érzés, mint mikor egy vásárban megérezzük a szegfűszeg illatát és elkortyolgatunk egy pohár meleg, fűszeres forralt bort. Mivel a  Márton napi népszokásokhoz hozzátartozik, hogy ilyenkor kóstolták meg először az újbort, ezért Cserven Zoltán a délután folyamán 10 liter fehér borból és helyi termelésű rendeki piros borból készített sárgabarack, piros áfonya és szilva ízesítéssel egy bögrényi csábítást. Legközelebb már a karácsonyi vásáron teremtenek ilyen varázslatos hangulatot a termelők és kézművesek itt  Rendeken.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply