Távoli tájakon – egy világpolgár festőpár kalandos utazásai

Fotó: Györkös

A Tájak, színek, szerelem címet viselő kiállítás megnyitóját hallgatva kedvet kaptak a látogatók, hogy hétmérföldes csizmájukat felhúzva útra kerekedjenek idegen tájak felé, hamuba sült pogácsával a tarisznyájukban – éppen úgy, mint a mesékben. Kancsár Péter és Rácz Gyöngyi (PÉGYÖ) festőpáros rendszeres résztvevői az „Ajka tárlat” címmel kétévente megszervezett országos képző- és iparművészeti kiállításnak is. Az alkotók tizennégy év munkáit gyűjtötték csokorba, amelyeket március 9-én, a vmk kiállítótermében mutattak be az érdeklődőknek.

Rédling Nikoletta művelődésszervező nyitotta meg a rendezvényt, aki Bábics Valéria intézményvezetővel közösen egy kisebb színdarabbal készült – amin Petőfi Sándor, Nemes Nagy Ágnes és Nagy László is „jelen volt” -, az alkotók által választott versekkel, zenékkel tették még érthetőbbé és élvezhetőbbé a programot. Az önmagukat bolondosnak nevező pár kalandos utazásai adták a kiállítás alapját, akik jártak sok más mellett Szerbiában, Walesben, Hollandiában, Görögországban, Portugáliában, valamint Svédországban is. Kempingeztek, kerékpároztak és megismerkedtek sokféle nációval kirándulásaik során. Útjukon készült képeiket eladták vagy fizetőeszközként használták, éjszakáikat gyakran sátorban, vagy apácarendi kolostorban töltötték.

Péter és Gyöngyi már nem fiatalok – legalábbis papíron -, de kicsattannak az energiától. 2005 óta él és alkot együtt az alsóörsi pár, akik remekül kiegészítik, és jó hatással vannak egymásra. Gyöngyi kissé hirtelen természet, akit gyorsan elragad a hév, ellenben Péter nyugodt, racionálisabban gondolkodó. Minden bizonnyal személyiségükből eredeztethetőek az alkotások is. Különböző technikákat használnak, bátor ecsetvonással dolgoznak, képeiken szépen párosulnak a lágy pasztell és az élénkebb, energikus színek. Nagy teret adnak a fantáziának, jól megragadják a pillanatot és a hangulatot. A képkeretek is különbözőek, az alkotáshoz illőek. Fotók helyett a műveikkel örökítik meg közös élményeiket – ettől az egész romantikussá válik. Egy tavaszvárásról szóló akrill képet a művelődési központnak ajándékoztak.

A kiállítás március 24-ig látogatható, munkanapokon 9-től 17 óráig, szombaton 9-től 15 óráig, ahol időközönként Trinfuj Mihály személyében egy székely ember meditál” a zongora mellett, aki jó cserkészként szebb jövőt! köszöntéssel üdvözli a látogatót.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás