1200 kilométert gyalogoltak

Rendkívüli emberekkel megáldott város a miénk. Számos tehetséges fiatal, kitartó középkorú és nyugdíjas korában magára találó örökifjú tesz olyan dolgot, amellyel a hétköznapi hősök között találja magát. Lehet az a zene, a sport, a képzőművészet, a táncművészet vagy akár a tudomány valamely ága.

Kovácsné Kóger Judit és Szalai József természetjáró gyaloglók is bámulatos teljesítményeket tudhatnak maguk mögött. Legutóbb 2016 őszén másfél hónap alatt 1200 kilométert tettek meg. Két Szent Jakab útvonalat, a Camino Francést és az English Wayt gyalogolták végig. A Santiago de Compostela célpont után még lementek az Atlanti-óceán partjára Finisterrébe és Muxiara is.

Mindig is örömmel járták a természetet, de nyugdíjba vonulásuk után hamarosan a Bánkis túrázók között találták magukat, mert szerettek volna olyan közösséghez tartozni, amelyben szabadon szárnyalhatnak. Pár év alatt mindent elértek, amit a természetjárás, a gyaloglás terén el lehet érni. A megtett kilométerek ezrei egyre csak növekednek a lábuk nyomán.

Józsi Verőcén egy életmód táborban szerzett tudomást az El Camino (a Szent Jakab-út spanyol elnevezése) zarándokútról. Jutka pedig egy buszos kiránduláson látott gyalogos zarándokokat az útmentén.  Külön-külön mindketten elhatározták, hogy amint alkalom adódik, belevágnak a nagy útba. Azóta Szent Jakab zarándokút számos útvonala közül Szalai József nyolcszor már teljesített. A sok közös gyaloglás alkalmával pedig elhatározták, hogy együtt is belevágnak a nagy zarándokútba. Józsi tapasztalatát, Jutka elszántságát felhasználva jó csapatot alkottak. Útjukon egy kaposvári zarándok is csatlakozott hozzájuk. Elmondták, hogy a szintén Bánkis természetjáró Csényi Csaba hazai gyaloglásai felülmúlják még az övékét is. Ebből is látható, hogy az izgalmas útvonalak vonzzák a kitartó gyaloglókat. Főként az El Camino, amely ősrégi zarándokút. Számos útbaigazító fésűkagyló jelölés mutatja az utat Szent Jakabnak Jézus egyik apostolának a sírhelyéhez. Útközben szálláslehetőségek, rendházak nyújtanak pihenést a megfáradt vándoroknak, akik a világ számos pontjáról érkeznek bizakodva, hogy rátaláljanak a helyes válaszra.

 

Szinte emberfeletti volt a két ajkai túrázó teljesítménye. Naponta átlagosan 30 kilométereket tettek meg különböző szintkülönbségeket leküzdve, az időjárás viszontagságai közepette, a saját megszokott tempójukban. Számtalanszor magányosan. Józsi a feladatot, a célt látta főként a természet ezer csodája mellett, amely mindig más arcát mutatta meg. Jutka a látvány mellett elmélkedett, elgondolkodott addigi életén. Őket nem a Szent Jakab legendája vezérelte, mégis egy belülről fakadó hittel teljesítették a távot, amely mindenfajta külsőségektől mentes volt. Mindketten megnyugodva tiszta szívvel, lélekkel tértek haza. Itthon pedig akaratukon kívüli küldetést teljesítenek azzal, hogy élményeiket továbbadják és elmélkedésre késztetnek bennünket ebben a rohanó világban.

 

Az itthon maradt barátnő, a család izgalommal, de büszkeséggel várta az út végét. De, akit egyszer megfertőzött az El Camino, az nem tud nyugodni. Így ők is már tervezik a nehezebb, de minden bizonnyal élményekben gazdagabb tengerparti útvonal teljesítését a közeljövőben.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply