Aerobik Katus Tamással

Edzést tartott a Forma Fitt SE és a Kristály SE aerobik szakosztálya közös edzőtáborában a tavaszi szünidőben Katus Tamás hatszoros aerobik világbajnok, testnevelő tanár, a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karának adjunktusa.

A csaknem hetven sportoló a sportcsarnokban edzett csütörtökön és pénteken. Vendég sportolókat is fogadtak. Katus Tamás budapesti egyesületének három versenyzője – Végh Gerda, Tanács Lara és Holényi Nelli – és az ajkai  Forma Fitt három tagja – Szlotta Dorottya, Cosentino Miriam, Poscher Panna – egy csapatban versenyez. Krütznerné Vida Veronika vezető edző elmondta, hogy a budapesti aerobikosok ajkai társaiknál aludtak, így a közös sportágon és csapaton kívül újabb élmény köti őket össze. Csapatsportnál ez különösen fontos, így ugyanis jobban tudnak figyelni egymásra, küzdeni egymásért.

Krütznerné Vida Veronika és Katus Tamás közös munkája sok évre nyúlik vissza. Az ajkai egyesület 2009. évi alakulása óta Katus Tamás már többször látogatott Ajkára, vett részt edzéseken, adott tanácsokat.

– A városban népszerű az aerobik, amely főként az eredmények és a szép mozgásformák miatt vonzó a gyermekek és fiatalok számára – fogalmazta meg az edző. – Az elmúlt években felnőtt egy korosztály, amelyik számára fontos a mozgás, a csapathoz tartozás, a cél érdekében vállalják a kitartó munkát. A versenyzéshez a megfelelő családi háttér is fontos, hiszen a hétvégi versenyek, az edzések, a családi programokat is átszervezik. Legsikeresebb régi sportolóim Kocsor Nóra, Jánosi Lili, Serfőző Liza és Heiter Dzsesszika, akik nemcsak az aerobikban, hanem a tanulásban is sikeresek. Többször kaptak Jó tanuló, jó sportoló kitüntetést.

Az egyesület egyetlen fiú tagja, Poscher Bálint, szintén elismert versenyző, a budapesti Lovass Orsolyával versenyez együtt.

Katus Tamás kérdésünkre elmondta, hogy Ajkán nem csupán népszerű az aerobik, hanem mindkét egyesület sikeres sportolókat is nevel. Az aerobik olyan mozgásforma, amely minden életkorban azt biztosítja a gyereknek, amire a fejlődésének abban a szakaszában szüksége van. Akik például aerobik versenyzőként kerülnek be a Testnevelési Egyetemre, sok más sportág alapjait könnyebben sajátítják el, ugyanis a mozgásformákat már ismerik. A világbajnok tapasztalja, hogy az aerobik a fiúk és lányok egymással való természetes viselkedését is megalapozza. Ebben a sportágban sem az edzőteremben, sem a versenyeken senki nem beszél csúnyán, a sportolók elfogadják és tiszteletben tartják egymást. A mozgásformák és azok sorrendjének a megjegyzése a gondolkodást is serkenti, ezért az aerobikosok között sok a jó tanuló.

Katus Tamás elmondta, hogy a sportág még nem vesz részt az olimpián, de a nem olimpiai sportágak legmagasabb fokán, a világjátékokon már képviselteti magát. A sportág lényegesen népszerűbb a lányok, mint a fiúk körében. A versenyeken a névsorban húsz női név után szerepel egy férfinév. Pedig a mozgásnak ez a fajtája a fiúknak is hasznos.

T.A.

gyj_kristaly aerobic 8995
Katus Tamás már többször látogatott Ajkára, vett részt edzéseken, adott tanácsokat

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply