A bazsalikom magvetéssel az igazi

Az egyik legkedveltebb fűszernövényünk a bazsalikom, amit az olasz konyha tipikus fűszereként is szoktak említeni. Élénk, friss, zöld levelei a paradicsomos ételekhez, tésztákhoz és salátákhoz igen jól illenek, aromás íze jól kiegészül a fokhagymáéval. Jól passzol továbbá tökfélékhez, babhoz, gombához.

Talán a legismertebb bazsalikom alapú recept, a pesto, ami alapvetően a tészták ízesítője. Ez a recept friss. aromás bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag és extra szűz olívaolaj tökéletes kombinációja. Egy bazsalikomos paradicsomleves (Gazpacho), vagy egy tésztaszósz is percek alatt elkészíthető belőle.

A bazsalikom egynyári növény, nagyon szereti a napfényt és a rendszeres öntözést is meghálálja. Magvetéssel palántát ajánlatos nevelni belőle tavasszal és ezeket a májusi fagyok elmúltával lehet kiültetni a szabadba.

Cserepes bazsalikomot pár száz forintért bármely bevásárlóközpontban vehetünk, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére sem marad meg az ilyen növények többsége két hétnél tovább. Próbálkoztam én is már átültetéssel nagyobb cserépbe, de rá kellett jönnöm, hogy ahogy növekedett a növény és bokrosodni kezdett, úgy ment tönkre. Hiába kapott elég napfényt, vagy vizet, semmi nem mentette meg.

Mivel nagyon szeretjük a bazsalikom ízét, nem adtam fel a kísérletezést és magról próbálkoztam idén a vetésével. Ki is keltek és szépen cseperedtek. Mikor elég erősek lettek a növényeim, kiültettem egyesével a kertbe egy olyan helyre, ahol szinte mindig sütötte a nap. Rendszeresen öntöztem, természetesen ügyelve arra, hogy a leveleit ne érje víz. Hideg vízpermet  helyett inkább esővizet, vagy napon melegedett vizet használtam. Meglepően bámulatos eredményt értem el. A kis bazsalikom palánták gyönyörű nagyra nőttek és tenyérnyi illatozó leveleket növesztettek. Minél többet szedtem a leveleikből, annál szebbek lettek. 30 centiméteres bokraim csak úgy virultak, szemben azokkal a társaikkal, amiket a “biztonság kedvéért” meghagytam cserépben.

Jó tanács: Szüretelés előtt jól meg kell öntözni a növényt, mert így jól hidratált, életerős ropogós levelekhez jutunk. Amikor megjelennek a virág rügyek a növényen, egyszerűen csípjük le, ezzel is lehet késleltetni a virágzást. Elrakni télire többféleképpen lehet, az aromáját legjobban fagyasztva őrzi meg, de szárítva, vagy olajban elrakva és pestonak elkészítve is kiváló.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply