Amit hittel teszünk, a javunkra válik

Fotó: Tisler

A hívek adományából készíttetett harangot szentelte meg Szijártó László atya, a pápai Szent Benedek plébánia plébánosa a kolontári Szentkút Anna napi búcsúján. Az ismert búcsújáró helyre ezúttal is százak zarándokoltak el. Ajkáról 2011 óta járnak gyalogos zarándokok, akik a tósoki erdőn át 12 kilométert tesznek meg a búcsújáró helyig. Áment Mártontól, a zarándoklat vezetőjétől megtudtuk, hogy az idén a nagy meleg miatt többen nem vállalták az utat, így 11 zarándok érkezett gyalogosan településünkről.

 

– Emlékezzünk Szűz Mária édesanyjára, Úrjézus nagyanyjára, Szent Annára, aki számunkra azért is fontos, mert ő a Veszprémi Főegyházmegye védőszentje. Kérjük ezen az ünnepen a szülőket és nagyszülőket, hogy Szent Anna szellemében neveljék gyermekeiket, unokáikat, még akkor is, ha nem látszik azonnal az eredmény. Bízzanak abban szüntelenül, hogy beérik a mag – szólt az atya.

Szertartás ajkai ministránsokkal

Szent Anna és Szent Joachim papi családból származott, házasságuk évtizedekig gyermektelen volt, de nem vesztették el hitüket, türelmesen és buzgón imádkoztak, kérték Istent, ajándékozza meg őket gyermekáldással. A reménykedés évei alatt sok megaláztatást, bántást kellett elszenvedniük, ugyanis az akkori kor embere úgy vélte, a gyermektelenség egy eltitkolt, Isten által viszont tudott bűn büntetése. Anna és Joachim feladta az önzését és az Úr látva mindezt, megajándékozta őket gyermekáldással, Szűz Máriával. Unokájukat, Jézust tanították a hitre, a hagyományokra, ahogyan ezt teszi minden nagyszülő.

László atya Isten másik csodájáról is beszélt, miszerint Jézus a kevés kenyér és hal ellenére is megvendégelte az őt hallgatókat. A csoda alapja az volt, hogy a fiú nem dugta el az ételt, hanem odaadta. Az atya jelezte, hogy a fiú példája arra tanít, hogy ha lemondunk az önzésről, hiszünk, megtesszük mindazt, amit tehetünk, bármilyen kevés is az, Isten csodája által megsokszorozódik. Ez igaz minden emberi közösségre, a munkahelyire, lakóhelyire, családra egyaránt.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply